Gyurkovics Tiborra emlékeznek Mosonmagyaróváron
Versmondó versennyel emlékeznek a három éve elhunyt Gyurkovics Tiborra a költő, író, a Gondola egykori publicistája születésének 80. évfordulóján Mosonmagyaróváron.
2011. október 5. 15:27

Először mutatják be a közönségnek Gyurkovics Tibor képzőművészeti hagyatékát, amelyet tavaly vásárolt meg a mosonmagyaróvári önkormányzat.

A hagyatékot a 2008 novemberében elhunyt irodalmár akarata szerint vitték abba a városba, amely orvos nagybátyja képzőművészeti kollekcióját, a neves Gyurkovich-gyűjteményt őrzi - mondta Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum igazgatója az MTI-nek szerdán.

A hagyatékot festmények, kisplasztikák, plakettek alkotják. A kollekcióban láthatók például Amerigo Tot, Melocco Miklós, Barcsai Jenő, Borsos Miklós, Madarassy István munkái. A múzeumban letétbe helyezett műveket november 14-én tárják először a nyilvánosság elé a Flesch Károly Művelődési Központban. A képzőművészeti bemutatót emlékesttel kötik össze, amelyen versek, prózarészletek hangzanak el Gyurkovics Tibor munkásságából. Emellett a zene és a tánc is helyet kap az összművészeti produkcióban.

A város általános és középiskoláinak tehetséges versmondói vetélkednek ezekben a hetekben a döntőbe jutásért. A versenyzők Gyurkovics Tibor verseivel készülnek az október 28-iki döntőre. Az író születésnapján, december 18-án az Isten bokrétája című Gyurkovics-dráma díszelőadásával ünnepel a Lajta-parti város, a darabot az Ad Flexum Színház viszi színre.

Mosonmagyaróvár a későbbiekben emlékszoba nyitását tervezi abban a műemléképületben, amely több évtizede ad otthont az orvos Gyurkovich Tibor képzőművészeti gyűjteményének. Ez a kollekció egyebek között Székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Csók István és Rippl-Rónai József munkáit tartalmazza. A múzeumigazgató kiemelte: a nagybácsi és az unokaöcs szellemi hagyatéka a képzőművészet és az irodalom egymást erősítő hatásáról kínál majd élményt a Cselley-ház látogatóinak.

MTI nyomán
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó