Szabadságot Geréb Ágnesnek! – százak mozdultak a bábáért
Az otthonszülést megbélyegzik és kriminalizálják Magyarországon. Geréb Ágnessel együtt börtönbe került a szabad gondolat, és a vádlottak padjára helyezték a szakmai tudást – hangoztatták a közel egy éve házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász mellett tüntetők, akik mintegy kétszázan gyűltek össze szerdán a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mögött.
2011. október 6. 08:25

Kisbaba a háton, fehér virág a kézben. Egyen kosztüm szerda dél tájban. Kismamák gyülekeznek a budai Vár tövében. Feltűnően sokan vannak, kaptatnak felfelé. A helyszín szimbolikus, egy korában meg nem értett orvosról elnevezett múzeum környékén járunk. Hová tart, kedves? – érdeklődik egy nyugdíjas hölgy. Felvilágosítják: Geréb Ágnes miatt tüntetünk! A kismamák. Kik mások? Mert bár az ország döntő többsége határozottan elutasítja a bábák ténykedését, az ”áldozatok” egészen másképp látják. Anna két gyermekét szülte otthon. Teljes nevét nem vállalja, de mint mondja, új törvények ide vagy oda, ő harmadszorra is így kíván tenni. Sorstársa csatlakozik az előtte szólóhoz. Náluk még csak az első érkezett meg, azonban még másik hármat terveznek. A helyszín náluk sem kérdés.

Mintegy kétszázan ácsorognak, illetve ücsörögnek a lépcsőkön. A szervezők másodjára egyeztetik, ki, ki után következik. Már csak az áram hiányzik. Aggregátor hozza el a megváltást. Geréb Ágnes 365 napja van korlátozva szabadságában – ad alaphangot Rácz Attila. A demonstráció szóvivője szerint az otthonszülést megbélyegzik és kriminalizálják Magyarországon, Geréb Ágnessel együtt börtönbe került a szabad gondolat, és a vádlottak padjára helyezték a szakmai tudást. Mint mondja, két-három tragikus esetet hoznak egy sorba több ezer sikeres otthonszüléssel. Véleménye szerint a magyar egészségügyben is történik ennyi baleset, ráadásul ott sosem találják meg a felelőst. Miskolc, Székesfehérvár, Budapest – sorolja a tragédia helyszíneit. A kórházak egyetlen ügyben sem találtak vétkest. „Itt az ideje, hogy felemeljék hangjukat Geréb Ágnesért és bábatársaiért” – üzen a szóvivő a Magyar Orvosi Kamarának és az ügyészségnek. Feltehetőleg pusztába kiáltott szó.

A teljes anyagot ide kattintva olvashatja tovább.

családháló.hu
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
  • Szombattól megnyithatnak a teraszok és módosul a kijárási tilalom
    Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó