Sukoró: 1,2 milliárdos kár érte a magyar államot
Közel egymilliárd forinttal magasabb a sukorói telecserében érintett ingatlanok ügyészségi, illetve a bírósági szakértők által megállapított értéke, mint amekkora összegért Magyar Nemzeti Vagyonkezelő évekkel ezelőtt megvált tőlük - írja a keddi Magyar Nemzet.
2011. október 11. 16:58

A sukorói telekcsere ügyében elkészült igazságügyi szakvélemény szerint is legalább 1,2 milliárd forint kár érte a magyar államot - írja a keddi Magyar Nemzet. A Fejér Megyei Bíróság által kirendelt független igazságügyi kutatóintézet szakértői az állami tulajdonú, a Velencei-tó partján lévő ingatlanokat 1,708 milliárd forintra, a Joav Blum izraeli-magyar állampolgár tulajdonában lévő, Pest megyei területeket pedig 264 millió forintra értékelte. Korábban az ügyészség által elrendelt értékbecslés a sukorói ingatlanokat 1,818 milliárdra, míg a Pest megyei területeket 193 millió forintra értékelte - írja a lap.

Az ingatlanokra az ügyészségi, illetve a bírósági szakértők által megállapított értékek csaknem egymilliárd forinttal magasabbak, mint amekkora összegért a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács megvált az ingatlanoktól.

Az ügyben még 2009-ben hivatalból nyomozás kezdődött, amely jelenleg is tart a Központi Nyomozó Főügyészségen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt. Az ügyben a múlt héten hallgatta meg az ügyészség Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt.

A sukorói ügy lényege, hogy egy befektetői csoport a Velencei-tó mellett fekvő területre kaszinót és szállodát magába foglaló komplexumot akart építeni. A befektetők - akik közt ott volt Ronald S. Lauder amerikai üzletember, illetve Fred H. Langhammer, a Walt Disney Company igazgatója - a sukorói ingatlanokat földcserével akarták megszerezni az államtól. A telekcsere végül megvalósult, de a Bajnai-kormány az ügyben indult nyomozás miatt kezdeményezte az erről szóló szerződés felbontását.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó