Tragikus szülések és a gyász
Az európai statisztikák szerint a folyamatosan javuló tendencia ellenére a terhességek (az első trimesztert is beleszámítva) közel 18 százaléka végződik tragikusan, azaz magzati és perinatális halálozással. A Bébigyász világnapján, október 15-én gyertyagyújtással emlékeztek az elhunyt kisbabákra.
2011. október 19. 09:17

Minden év október 15-én a halva született gyermekekre és a születést követő egy éven belül elhunyt kisbabákra emlékezik az emberiség. Ez a Bébigyász Világnapja. Idén Magyarország a Szemem Fénye Alapítványon keresztül csatlakozott a nemzetközi megemlékezésekhez. Gyura Barbara, az alapítvány vezetője az Egészségügyi Minisztérium épületében tartott beszélgetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a javuló tendenciák ellenére még mindig rengeteg családot érint a bébigyász. A veszteség történhet spontán vetéléstől, méhen belüli és születés utáni elhalálozástól, asszisztált terhesség megszakítástól és abortusztól is.

Minden halva született vagy születését követően rövid ideig élt gyermek elvesztése magán hordozza a gyász tipikus tüneteit, függetlenül attól, hogy a halál a terhesség melyik szakaszában fordult elő – jelentette ki Gyura Barbara, aki szerint ebben az esetben nincsen gyógymód, azonban lehetséges jól gondoskodni a gyászról. Ezzel kapcsolatosan kitért arra is, hogy az érintett házasságok kétharmada válással végződik, mert nem képesek feldolgozni a történteket.

A gyász feldolgozása

Egy családtag elvesztésének feldolgozása általában 6 hónap és egy év közé tehető, azonban egy elvesztett kisbaba esetében a szakirodalom szerint a szülőknek legalább három évre van szükségük ahhoz, hogy visszanyerjék a korábban élt életüket, és újra önmaguk legyenek. A gyász fokozatairól szólva a szakember kifejtette: az első szakaszt a sokk és tagadás jellemzi, ami a düh, később a depresszió és magányosság kísér, majd a párbeszéd és alkudozás időszakához érünk, amit az elfogadás, végül a tartalmas életbe való visszatérés követ. Hosszú az út, míg eljutunk idáig – figyelmeztetett Gyura Barbara, aki egy kirívó példát is mesélt. Egy háromgyermekes édesanya kereste fel, aki 17 évvel ezelőtt született kislányát veszítette el a szülés után három nappal. Egyetlen emléke sem volt a babáról, és még el sem tudott búcsúzni tőle. A Szemem Fénye Alapítvány az ilyen feldolgozatlan gyász folyamatán is próbál segíteni szakemberei segítségével, és Pécsett az úgynevezett Angyalsétányon készítettek egy kis táblát, ahová az édesanya azóta is rendszeresen kijár.

Gyura Barbara előadásában kitért arra is, hogy egyes egészségügyi intézmények milyen kegyelettel vesznek búcsút azoktól a halott magzatoktól, akiket szüleik nem tudnak, vagy nem akarnak eltemetni. Mint fogalmazott, jó esetben kijelölt parcellákban temetik el, azonban arra is akad példa, hogy a kórház szerves hulladékával együtt hamvasztják el.

A cik továbbolvasásához kattintson ide!

családháló.hu
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó