Tragikus szülések és a gyász
Az európai statisztikák szerint a folyamatosan javuló tendencia ellenére a terhességek (az első trimesztert is beleszámítva) közel 18 százaléka végződik tragikusan, azaz magzati és perinatális halálozással. A Bébigyász világnapján, október 15-én gyertyagyújtással emlékeztek az elhunyt kisbabákra.
2011. október 19. 09:17

Minden év október 15-én a halva született gyermekekre és a születést követő egy éven belül elhunyt kisbabákra emlékezik az emberiség. Ez a Bébigyász Világnapja. Idén Magyarország a Szemem Fénye Alapítványon keresztül csatlakozott a nemzetközi megemlékezésekhez. Gyura Barbara, az alapítvány vezetője az Egészségügyi Minisztérium épületében tartott beszélgetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a javuló tendenciák ellenére még mindig rengeteg családot érint a bébigyász. A veszteség történhet spontán vetéléstől, méhen belüli és születés utáni elhalálozástól, asszisztált terhesség megszakítástól és abortusztól is.

Minden halva született vagy születését követően rövid ideig élt gyermek elvesztése magán hordozza a gyász tipikus tüneteit, függetlenül attól, hogy a halál a terhesség melyik szakaszában fordult elő – jelentette ki Gyura Barbara, aki szerint ebben az esetben nincsen gyógymód, azonban lehetséges jól gondoskodni a gyászról. Ezzel kapcsolatosan kitért arra is, hogy az érintett házasságok kétharmada válással végződik, mert nem képesek feldolgozni a történteket.

A gyász feldolgozása

Egy családtag elvesztésének feldolgozása általában 6 hónap és egy év közé tehető, azonban egy elvesztett kisbaba esetében a szakirodalom szerint a szülőknek legalább három évre van szükségük ahhoz, hogy visszanyerjék a korábban élt életüket, és újra önmaguk legyenek. A gyász fokozatairól szólva a szakember kifejtette: az első szakaszt a sokk és tagadás jellemzi, ami a düh, később a depresszió és magányosság kísér, majd a párbeszéd és alkudozás időszakához érünk, amit az elfogadás, végül a tartalmas életbe való visszatérés követ. Hosszú az út, míg eljutunk idáig – figyelmeztetett Gyura Barbara, aki egy kirívó példát is mesélt. Egy háromgyermekes édesanya kereste fel, aki 17 évvel ezelőtt született kislányát veszítette el a szülés után három nappal. Egyetlen emléke sem volt a babáról, és még el sem tudott búcsúzni tőle. A Szemem Fénye Alapítvány az ilyen feldolgozatlan gyász folyamatán is próbál segíteni szakemberei segítségével, és Pécsett az úgynevezett Angyalsétányon készítettek egy kis táblát, ahová az édesanya azóta is rendszeresen kijár.

Gyura Barbara előadásában kitért arra is, hogy egyes egészségügyi intézmények milyen kegyelettel vesznek búcsút azoktól a halott magzatoktól, akiket szüleik nem tudnak, vagy nem akarnak eltemetni. Mint fogalmazott, jó esetben kijelölt parcellákban temetik el, azonban arra is akad példa, hogy a kórház szerves hulladékával együtt hamvasztják el.

A cik továbbolvasásához kattintson ide!

családháló.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szélsőségek fogságában
  A középmértéknek a védelme vált elsődlegessé, amelyet a balliberális gondolkodás nem tűr meg.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
 • A családtámogatásokat bővíteni fogják, nem szűkíteni
  A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
MTI Hírfelhasználó