Súlyos külpolitikai kudarc
Magyarország nem lesz most az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja, mivel csupán 52 szavazatot kaptunk, szemben az Azerbajdzsánra leadott 74 és a Szlovénia 67 szavazatával.
2011. október 22. 10:23

Pakisztánt, Marokkót, Guatemalát és Togót megválasztották pénteken a Biztonsági Tanács új, nem állandó tagjának az ENSZ-közgyűlésben tartott szavazáson, Magyarország nem jutott túl az első fordulón.

Az öt mandátumért folyó versengésben Pakisztán, Marokkó és Guatemala már az első fordulóban bebiztosította helyét a testületben. A pakisztániak éppen hogy csak megkapták az ehhez szükséges kétharmadot, vagyis a 129 voksot, Marokkó 151, Guatemala pedig 191 szavazatot könyvelhetett el. Togo a szavazás harmadik körében 131 szavazatot gyűjtött össze, ami több mint kétszerese a Mauritániára leadott 61 voksnak.

Az ötödik, a kelet-európai régiónak fenntartott helyért Magyarország, Szlovénia és Azerbajdzsán indult. Magyarország 52 szavazatot kapott az első fordulóban, s ezzel kiesett a versengésből, mert két vetélytársa több szavazatot kapott, így Azerbajdzsán 74, Szlovénia pedig 67 vokssal jutott tovább.

Elhúzódó küzdelem

Ezután a két talpon maradt rivális között elhúzódó küzdelem kezdődött. A második körben Szlovénia 97, Azerbajdzsán pedig 90 szavazatot kapott, míg a harmadik fordulóban 99-93 arányban ismét Szlovénia javára dőlt a mérleg.

A negyedik fordulót a kemény lobbizással eltöltött ebédszünet után tartották meg, amelyben a szlovének 98 szavazatot kaptak az azeriek 93 voksával szemben és hajszálpontosan ilyen eredménnyel zárult az ötödik menet is. Az AP hírügynökség és a CNN tudósítása szerint a szavazás hétfőn folytatódik.

Mi már kétszer voltunk BT-tagok

Magyarország 1955. évi ENSZ-csatlakozása óta kétszer volt BT-tag, 1968-1969-ben és 1992-93-ban. Az Orbán-kormány megalakulását követően a külügyminiszter felülvizsgáltatta a 2007-ben benyújtott újabb pályázatot, és arra a következtetésre jutott, hogy a BT-tagság elnyeréséért folytatott kampány a magyar diplomácia globális nyitásának eszköze, amelynek önmagában is sok pozitív hozadéka lehet.

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsának öt, vétójoggal rendelkező állandó tagja van: az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország. A tíz nem állandó tagot kétévente cserélik, évente 5 poszt rotál. Bosznia, Brazília, Gabon, Libanon és Nigéria mandátuma december 31-án lejár, míg Dél-Afrika, India, Kolumbia, Németország és Portugália további egy évre a testület tagja marad.

A nem állandó tagok megválasztásához az ENSZ-közgyűlésben jelenlévő és voksoló tagállamok kétharmadának szavazatát kell elnyerni, ez mind a 193 tagállam képviselőinek megjelenése esetén 128 szavazatot jelent. Ha az első körben az egyik jelölt sem éri el a kétharmados többséget, második fordulót kell tartani a legtöbb szavazatot szerzett két tagállam között. Ha a második és harmadik menet sem hoz eredményt, negyedik fordulóban a regionális csoport többi országa előtt is megnyitják a szavazást. Mivel a nem állandó BT-helyekről a tagállamok titkos szavazáson döntenek, s a győzelemhez kétharmados többség kell, előfordul, hogy a nyertest csak sok forduló után tudják megválasztani.

InfoRádió, Index
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó