A magyar kamaszok nem olvasnak
Az olvasási kompetencia nagyságrendekkel romlik tíz éves kor felett. A gyermekkori olvasás és az ennek nyomán kialakult készségek meghatározók később.
2011. október 27. 16:29

Az értő olvasás olyan alapkészség, amely nélkül sem a tanulásban sem felnőttként a munka világában nem lehet eredményesnek lenni. Nemzetközi összehasonlításban a 15 éves magyar diákok szövegértése sokkal rosszabb, mint a 10 éveseké. Ezért az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum az olvasás népszerűsítésére és elősegítésére létrehozta az Olvasás Portált, amely támogatja az irodalomválasztást, és ahol a gyerekek izgalmas, az olvasással kapcsolatos tartalmakat találhatnak.

A nemzetközi felmérések azt bizonyítják, hogy a magyar diákok a kisgyerekkor végén jobban teljesítenek a szövegértési feladatokban, mint serdülőkorban. Általánosan ismert, de vizsgálatok által megerősített tény az is, hogy a fiatalok körében az olvasás jelentősen veszít népszerűségéből. Az olvasást elsősorban a kötelezettségek teljesítéséhez kapcsolják, és kevésbé tartják élményszerző, szabadidős tevékenységeknek.

Akinek rosszabb a szövegértési készsége, az nehezebben tanul gyerekként és nehezebben fog megfelelő munkát találni magának felnőttként. Erre kívánja felhívni a gyerekek, a fiatalok és szüleik figyelmét a mostani kampány.

„Az európai uniós finanszírozással megvalósuló Olvasás Portál létrehozásával célunk, hogy a gyerekek olvasás iránti szeretete és olvasási kompetenciája kamaszkorban is megmaradjon, és ezáltal az élet valamennyi területén biztosan megállják a helyüket.”  – mondta el Dr. Csík Tibor, a kampány projektmenedzsere.

A portálon tankönyv-adatbázis, könyvkeresőmodul, játékok, irodalmi összefoglalók és fórum is várja az érdeklődőket. Emellett a kisiskolások olyan játékos feladatokban is megmutathatják irodalomtudásukat, mint a „Klasszikusok újratöltve”, ahol ismert irodalmi művek tartalmát kell mai szavakkal leírni. A legviccesebb összefoglalókat pedig szakmai zsűri választja ki.

Az olvasás fontosságára egész Európában számtalan módon kívánják felhívni a lakosság figyelmét. Ezekről a kampányokról, az olvasáskultúrát fejlesztő programokról, könyvtári rendezvényekről, valamint a hazai és nemzetközi bevált gyakorlatokról is hírt ad a portál. http://olvasas.opkm.hu/

olvasas.opkm.hu
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Szent István életműve
  Az egyházszervezet kiépítésével végérvényesen eldőlt, hogy Magyarország a latin rítusú egyház gyermeke lesz és nem a bizánci görögé. E tény jelentősége jóval meghaladja a vallásválasztás kérdését.
 • Erősíteni kell a magyar-német gazdasági együttműködést
  A magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral.
 • Orbán: csak egy Európa van
  Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.
MTI Hírfelhasználó