Terebélyesedik a bundabotrány - újabb letartóztatások
H. Gábor volt labdarúgó mellett S. Lászlót, az NB I-es Vasas-Híd futballistáját is őrizetbe vették a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben.
2011. november 14. 20:19

"S. Lászlót hétfő délelőtt állították elő, gyanúsítottként hallgatták ki; nem élt panasszal sem az őrizet, sem a gyanúsítás ellen" - mondta Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, aki hozzátette, S. László kihallgatása jelenleg is folyik, s mint megjegyezte, "ez azt jelenti, hogy vallomást tesz".

A labdarúgót három rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítják.

"A Vasas-Híd FC 2011 augusztusa óta áll szerződésben S. Lászlóval. A védő az őszi idényben az MTK kölcsönjátékosaként szerepelt csapatunkban. Hogy korábbi állomáshelyein miként viselkedett, illetve mibe keveredett, arról semmiféle információnk nincs. Nálunk tisztességesen végezte munkáját. Hogy mi lesz a sorsa, az nagyban függ a rendőrségi vizsgálat eredményétől" - olvasható az angyalföldi klub MTI-hez eljuttatott közleményében.

Fazekas Géza elmondta: H. Gábort már délelőtt őrizetbe vették. Ő az őrizet és a gyanúsítás ellen is panaszt tett, valamint megtagadta a vallomástételt. Őt a korábbi bűncselekményéhez képest további "négy meccs manipulációjában való részvétel kapcsán" gyanúsította meg a főügyészség - közölte a szóvivő, hozzátéve: a négy meccs magyar bajnoki mérkőzés volt. Mint mondta, ehhez kapcsolódóan két rendbeli, folytatólagosan elkövetett, gazdálkodó szervezet dolgozója kötelességének megszegésére irányuló vesztegetés bűntettével gyanúsítják.

Fazekas Géza azt is közölte: A. Attilát, az NB II-es Kozármisleny szombaton őrizetbe vett labdarúgóját szabadlábra helyezték. Azért szüntették meg az őrizetét, mert az ügyészség szerint a továbbiakban nem állnak fenn a kényszerintézkedések feltételei.

Vasárnap érdemi vallomást tett A. Attila, akivel szemben egy rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja merült fel.

A bundaügy a MLSZ feljelentése nyomán indult. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2009 decemberében vesztegetés miatt indított nyomozást, de a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok idén áprilisban történt módosítására és az ezzel összefüggő szervezeti változásokra is figyelemmel májusban a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta az ügyet, és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki. A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Irodával szoros együttműködésben folytatja.

A főügyészség a rendőrséggel közösen június 28-án összehangolt, nagyszabású akciót hajtott végre. Egyidejűleg 12 helyszínen tartottak házkutatást, számos okiratot, adathordozót és mintegy 100 millió forint értékben készpénzt foglaltak le.

Az akció során hét embert – három volt és jelenlegi futballistát és négy bírót – vettek őrizetbe, akiket gyanúsítottként hallgattak ki többrendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és vesztegetés bűntette miatt. A játékosok közül H. Gábor, K. Zoltán és L. Mátyás a gyanúsított, a játékvezetők esetében pedig L. Kolos, S. Krisztián, Cs. János és M. Tamás.

A gyanú szerint K. Zoltán - akit a magyar sajtó Kenesei Zoltánként azonosított - tavaly egy olyan nemzetközi bűnszervezetnek lett a tagja, egyben magyarországi vezetője, amelyet egy távol-keleti illetőségű személy irányított, és amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten K. Zoltán mellett még négy szervező állt. Február 9-én három magyar bíró, Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János engedély nélkül működött közre az észt-bolgár felkészülési mérkőzésen, ügyükben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség indított vizsgálatot és mindhárom bírót örökre eltiltotta. A 2-2-re végződött meccs összes gólja 11-esből született.

Augusztusban a főügyészség P. Csabát, a Videoton Puskás Akadémia U19-es csapatának játékosát is meggyanúsította azzal, hogy a Ferencvárosi Torna Club U19-es labdarúgócsapatának kapusát a két együttes U19-es bajnoki mérkőzésének manipulálására próbálta rábírni.

Októberben újabb gyanúsítottja volt bundaügynek: a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Sz. Györgyöt három rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozójának, tagjának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt.

A gyanú szerint Sz. György a 2010. május 5-én lejátszott Diósgyőr-Nyíregyháza (0-1) NB I-es mérkőzés előtt - a hazai találkozók manipulálásában szervezőként tevékenykedő K. Zoltán és L. Mátyás utasításainak megfelelően - H. Gábor segítségével felkereste a Diósgyőr FC három labdarúgóját, akiknek 3-3 ezer eurót ígértek, majd adtak azért, hogy a játékosok - a sporttörvényben és a munkaszerződéseikben írt kötelességeiket megszegve - az elkövetői kör fogadása szerinti eredmény elérése érdekében és kívánságának megfelelően befolyásolják a mérkőzés végeredményét. Mivel az elkövetői kör végül a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, ezért a megkeresett játékosok a vesztegetési pénzt a mérkőzés után visszaadták.

Szintén októberben Törtei Tamást, a Pécs labdarúgóját a Siófok elleni Ligakupa-mérkőzés eredményének befolyásolására próbálták rávenni. A futballista az MLSZ szabályzatával, valamint a PMFC házirendjével és etikai szabályaival ellentétesen cselekedett, mert az esetet nem azonnal jelezte a klub vezetőségének, s mielőtt ezt megtette volna, egyik játékostársának is beszámolt a megkeresésről. Az MLSZ Törteit december 31-ig eltiltotta.

A nyomozók összesítése szerint jelenleg nyolc "megvett" – három nemzetközi barátságos, két finn első ligás, egy magyar felnőtt bajnoki, egy Magyar Kupa- és egy magyar U19-es – mérkőzésről tudni.

MTI
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó