Hoffmann Rózsa: körülbelül egy évet adnak az iskolák megtartásáról szóló tárgyalásokra
Az illetékes kormányhivatal fog tárgyalni azokkal az önkormányzatokkal, amelyek meg akarják tartani oktatási intézményeiket, és erre körülbelül egy évnyi időt adnak majd - mondta az oktatásért felelős államtitkár kérdésre válaszolva csütörtökön sajtótájékoztatón, Szolnokon.
2011. november 17. 21:23

Hoffmann Rózsa az új köznevelési törvény tervezetéről tartott előadása kapcsán kiemelte: az oktatást nem szolgáltatásnak kell tekinteni, hanem közszolgálatnak, olyan állami feladatnak, amelyben a részvétel az állampolgár számára kötelező.


Hozzátette, a jogszabály azért kapta a köznevelési törvény elnevezést, mert a nevelés az a pedagógiai kategória, amely magába foglalja a ráhatások összességét, így az erkölcsi, az értelmi és a hazaszeretetre való nevelést is.
A nevelési feladatokból az következik, hogy a pedagógusnak időt kell adni a gyerekekkel való foglalkozásra. "Ha a tanár csak az óráját tartja meg, és utána elmegy másodállásba, amire ma rákényszerül az alacsony fizetése miatt, akkor ez a nevelési eszmény nem érvényesül" - mondta az államtitkár.


Hoffmann Rózsa kiemelte: a készülő törvényben gondoskodnak majd a köznevelésben részt vevők munkájának az elismeréséről, így 2013 szeptemberétől "jelentős mértékben" emelkedni fognak a pedagógusbérek.


Az államtitkár cáfolta, hogy egyeztetés nélkül készült volna el a törvénytervezet. Mint mondta, a koncepciót egy év hozták nyilvánosságra, éppen azért, hogy legyen idő annak megismerésére és véleményezésére.
"Az utolsó pillanatig befogadtunk minden olyan javaslatot, amely a törvény alapértékeit nem érintette, de tovább pontosítottuk, és ez a munka egészen a parlamenti végszavazásig folyik" - közölte Hoffmann Rózsa.

MTI
MTI Hírfelhasználó