Egyre több az üresen álló háziorvosi praxis Vasban
Egyre több az üresen álló, betöltetlen háziorvosi praxis Vas megyében. Az alapellátásban dolgozó orvosok átlagéletkora 55-60 év között van, sokan abbahagynák a praktizálást, de nem tudják eladni a praxisukat, mivel nem kell senkinek.
2011. november 18. 08:03

Leigli Veronika, a Magyar Orvosi Kamara Vas megyei területi szervezete háziorvosi szekciójának vezetője az MTI érdeklődésére azt mondta: Vas megyében nem olyan rossz a helyzet, mint az ország keleti megyéiben.


Jelenleg hét háziorvosi praxis áll üresen, de ezek többsége egyszerre 3-4 települést lát el. Üresen áll a praxis Csehimindszenten, Hosszúperesztegen, Egyházashetyén, Ostffyasszonyfán, Uraiújfaluban, Horvátzsidányon és Nádasdon. Ezek közül három hosszú ideje betöltetlen, a többi az idén ürült meg.
A háziorvosok átlagéletkora Vas megyében 57 év, ugyanez a gyermek háziorvosoknál 56 év. Leigli Veronika tapasztalatai szerint Vasban sincs pénze a fiatal orvosoknak arra, hogy megvásárolják a praxist. Ezen a praxiskezelő által ígért kamatmentes kölcsön sem nagyon segít, mivel egy vidéki kistelepüléseket ellátó praxis általában nem jövedelmez annyit, hogy abból gond nélkül törleszteni lehetne a részleteket. A hosszú futamidejű kölcsönnel pedig akár évtizedekre "röghöz kötné" magát a fiatal háziorvos.


A vasi orvosi kamara alelnöke szerint a készülő praxistörvény tervezett változásai között szerepel, hogy a praxis felmondását egy évvel korábban be kellene jelenteni. Ha ez így marad a javaslatban, félő, hogy a nyugdíj mellett praktizáló háziorvosok jelentős része még a törvényi változás hatálybalépése előtt felmondja, és otthagyja a praxist.


Gondot jelent Leigli Veronika szerint az is, hogy a törvény túl nagy szerepet ad az önkormányzatoknak, ugyanis a jövőben ők tárgyalnának a praxisra jelentkezőkkel, és nem az idős háziorvos.


Szombathelyen a gyermek háziorvosi praxisokat összevonják. Nem megfelelő a képzés, nehezen lehet megszerezni a szükséges szakvizsgákat, a kórházat pedig "kiüresíti", ha praxist vállalnak a gyermekorvosok - sorolta a megyeszékhelyen is érzékelhető problémákat.
Fuxberger Imre (független) Csehimindszent polgármestere elmondta: 21 hónapja nincs háziorvos a több települést is ellátó körzetben, amelyhez Hosszúpereszteg is tartozik. Az eddigi orvosuk azért mondott fel, mert egy jobb praxist vásárolt magának. Helyettesítéssel próbálják megoldani az ellátást. A bizonytalanság miatt sok ember másik orvost választ, ez tovább csökkenti az amúgy sem kelendő praxis jövedelmezőségét - panaszolta.
Mint mondta, az elmúlt hónapokban 12 orvossal tárgyalt az önkormányzat, a praxist már ingyen is odaadnák, a rezsiköltségek egy részét is átvállalnák, de így sem kell senkinek.
A polgármester szerint a döntéshozóknak át kellene gondolniuk az alapellátást, növelni kellene a finanszírozást és olyan érdekeltségi rendszert teremteni, hogy vidéken is megérje háziorvosként elhelyezkedni.


Szép Flórián, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Vas megyei igazgatója is egyetért azzal, hogy kedvezőbb helyzetet csak az alapellátás finanszírozásának növelésével lehetne teremteni, ám - mint hangsúlyozta, a gazdasági helyzet ennek most nem kedvez. Emlékeztetett: Vas megyében összesen 185 háziorvosi praxis van, hét áll üresen, közülük három már több hónapja betöltetlen. A legnagyobb probléma szerinte is a háziorvosok magas átlagéletkora.


Ha egy háziorvosi praxis betöltetlen, egy évig nem változik a finanszírozása, egy év után csökken 60 százalékra az úgynevezett fixdíj miatt, amely a praxis fenntartására kapnak a háziorvosok - mondta, hozzátéve, a finanszírozásnak ez a része azonban praxis betöltésével az eredeti szintre emelkedik.


Az igazgató szólt arról is, hogy a kormányzat létrehozott egy úgynevezett 12,7 milliárd forintos eszközpótló alapot, amelyből a háziorvosok az alapellátásban használt orvosi eszközökre pályázhatnak, vissza nem térítendő támogatás formájában. Egy háziorvos 1,5 millió forintos támogatást kaphat, 6 hónap alatt, több részletben. Erre Vasban eddig 29 pályázat érkezett be a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz. A benyújtási határidő 2012. május 31.

Az orvosok száma Magyarországon, 1991-2010

A dolgozó orvosok száma összesen;
ebből a háziorvosok, a házi gyermekorvosok száma

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Bemutatkozott az unió egyenlőségi biztosa
  Az egyenlőségért felelős biztosasszony tehát olyan miniszterekkel ült egy kormányban, akik megalapozott gyanú szerint megrendelést adtak Málta legfontosabb oknyomozó újságírójának meggyilkolására.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
MTI Hírfelhasználó