Makovecz-kiállítás nyílt Velencében
Makovecz Imre emlékkiállítás nyílt Velencében magyar és olasz képzőművészek alkotásaival. A Genius loci (A hely szelleme) című tárlat a Biennále területén, a Szent Márk térrel szemközti egykori sóraktárak épületében kapott helyet.
2011. november 23. 11:08

A 76 évesen idén elhunyt Kossuth-díjas építész munkásságát a műveiről készült negyven építészeti panel, tervrajz és fénykép idézi fel a kedden nyílt kiállításon. Ezeket az olasz (Velence, Milánó, Bari, Macerata) és magyar (Szeged, Pécs) képzőművészeti akadémiák és egyetemek művészeinek, professzorainak és diákjainak alkotásai egészítik ki, az itáliai képzőművészeti akadémiákon Erasmus-ösztöndíjjal tanuló magyar hallgatók műveivel együtt.


A december 22-ig látogatható kiállítás kurátora Nagy Maya festőművész. Az Itáliában élő, huszonhét éve a velencei és más olasz képzőművészeti akadémiákon tanító Nagy Maya az MTI-nek elmondta: ez a tizenkettedik Makovecz-kiállítás, amelyet Olaszországban bemutat. Beszámolt arról, hogy három éven át dolgozott az eredetileg nem emlékkiállításnak szánt tárlat előkészítésén. Az esemény rendezője Nagy András volt.


A velencei sajtó által is kiemelt kulturális esemény megnyitóján jelen volt többek között Luigino Rossi, a Velencei Képzőművészeti Akadémia elnöke, Enrico Zoppas, Magyarország tiszteletbeli velencei konzulja, Aranyi Sándor festőművész. Nagy Maya kiemelte az MTI-nek, hogy az organikus építészet atyjának tartott Makovecz technológiai innovációi Olaszországban is iskolát teremtettek.


A magyar építészre emlékeznek a Velencei Képzőművészeti Akadémián csütörtökön egy konferencián is, amelyet a Makovecz Imre olasz támogatójaként számon tartott Paolo Portoghesi építész nyit meg a magyar kolléga szakrális művészetéről szóló előadással. Ugyanitt november 30-án kerekasztal-beszélgetést tartanak a Makoveczhez kapcsolódó Kós Károly Alapítványról, a Magyar Művészeti Alapítványról és a Vándoriskoláról.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó