A befektetők kétharmada európai recessziót vár jövőre
A globális befektetői közösség kétharmada szerint Európa jövőre ismét recesszióba süllyed, és a befektetők fele azt sem tartja kizártnak, hogy az euróövezetből már 2012-ben kiesik legalább egy tagállam - áll az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport szerdán ismertetett legújabb negyedéves felmérésében.
2011. november 23. 11:27

A Barclays Capital, amely világszerte 984 nagy intézményi befektetőt vont be a negyedik negyedévi felmérésbe, a vizsgálat eredményeit feldolgozó szerdai elemzésében kiemelte, hogy a befektetők szerint Európa leszakad a világ többi nagy gazdasági erőcentrumától, a válaszadók nagy többsége szerint ugyanis jövőre sem az Egyesült Államok, sem Kína nem lesz recesszióban.


A felmérésbe bevont alapkezelőknek csaknem a fele arra is számít, hogy már 2012-ben legalább egy tagállam távozik az euróövezetből. A válaszadók 35 százaléka szerint csak Görögország eurótagsága szűnik meg jövőre, de minden huszadik intézményi befektető azt sem tartja kizártnak, hogy az összes perifériális euróövezeti gazdaság feladja valutauniós tagságát 2012-ben.

MTI
MTI Hírfelhasználó