Ellenzéki összefogással fordulna az Alkotmánybírósághoz az LMP
Schiffer András nyílt levélben kérte fel az ellenzéki frakcióvezetőket, hogy januárban közösen nyújtsák be újra azokat az Alkotmánybíróság (Ab) előtt fekvő ügyeket, amelyekben a három pártnak egyezik az álláspontja. AZ LMP véleménye szerint Matolcsynak mennie kell.
2011. november 26. 16:54

Az LMP frakcióvezetője az Ab épülete előtt tartott szombati sajtótájékoztatóján kezdeményezését azzal indokolta, hogy az új alkotmánybírósági törvény miatt januártól „nemcsak az egyszerű állampolgárok, de az egyszerű parlamenti képviselők” sem fordulhatnak a testülethez.

A politikus különösen súlyosnak nevezte a helyzetet, mert véleménye szerint jelenleg a parlament éppen egy olyan törvényt készül elfogadni, amely „az emberek totális megfigyelését teszi lehetővé”, miközben a kormánytöbbség „most veri keresztül (…) a kizsákmányolás törvénykönyvét”.

Egyúttal cinikusnak nevezte azt, hogy az új alkotmánybírósági törvény alapján a képviselők egynegyede fordulhat az Ab-hez. Számításai szerint az ellenzék esetében ehhez a teljes szocialista és jobbikos frakciókon kívül szükség van még néhány további képviselőre is.

Schiffer András úgy fogalmazott, hogy a Fidesszel "saját fegyverével" kell szembeszállni, és élni kell azzal a lehetőséggel, amiről feltehetően a kormánytöbbség sem gondolta, hogy az ellenzék használni fogja. Ezért arra kérte Mesterházy Attila szocialista és Vona Gábor jobbikos frakcióvezetőt, hogy január első hetében közösen nyújtsák be újra azokat az Alkotmánybíróság előtt fekvő kéréseket, amelyekben a három pártnak egybeesik az álláspontja.

„Matolcsy Györgynek szednie kellene a sátorfáját”- reagált egy kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági miniszter péntek esti szavaira. Hozzátette: Matolcsy György péntek esti nyilatkozata után kiderült, másról tájékoztatta a nyilvánosságot, mint amiről a közgazdászokkal tárgyaltak. A frakcióvezető szerint egy ilyen kritikus helyzetben ez „megengedhetetlen felelőtlenség”.

MTI
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak
  1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.
 • A teheráni konferencia idejéig vezethetők vissza az 1956-os forradalom előzményei
  Hatvanhárom évvel ezelőtt ezen a napon, Budapesten a műegyetemisták felvonulásával kezdődött az 1956-os forradalom. Közvetlen előzménye az egy nappal korábban tartott nagygyűlésük volt. De valójában az embereknek az ÁVH korlátlan hatalmából, a diktatórikus kormányzásból, a koncepciós perekből és a kommunista vezetésből lett elegük.
 • Mert fényesebb a kard
  A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben.
MTI Hírfelhasználó