Ellenzéki összefogással fordulna az Alkotmánybírósághoz az LMP
Schiffer András nyílt levélben kérte fel az ellenzéki frakcióvezetőket, hogy januárban közösen nyújtsák be újra azokat az Alkotmánybíróság (Ab) előtt fekvő ügyeket, amelyekben a három pártnak egyezik az álláspontja. AZ LMP véleménye szerint Matolcsynak mennie kell.
2011. november 26. 16:54

Az LMP frakcióvezetője az Ab épülete előtt tartott szombati sajtótájékoztatóján kezdeményezését azzal indokolta, hogy az új alkotmánybírósági törvény miatt januártól „nemcsak az egyszerű állampolgárok, de az egyszerű parlamenti képviselők” sem fordulhatnak a testülethez.

A politikus különösen súlyosnak nevezte a helyzetet, mert véleménye szerint jelenleg a parlament éppen egy olyan törvényt készül elfogadni, amely „az emberek totális megfigyelését teszi lehetővé”, miközben a kormánytöbbség „most veri keresztül (…) a kizsákmányolás törvénykönyvét”.

Egyúttal cinikusnak nevezte azt, hogy az új alkotmánybírósági törvény alapján a képviselők egynegyede fordulhat az Ab-hez. Számításai szerint az ellenzék esetében ehhez a teljes szocialista és jobbikos frakciókon kívül szükség van még néhány további képviselőre is.

Schiffer András úgy fogalmazott, hogy a Fidesszel "saját fegyverével" kell szembeszállni, és élni kell azzal a lehetőséggel, amiről feltehetően a kormánytöbbség sem gondolta, hogy az ellenzék használni fogja. Ezért arra kérte Mesterházy Attila szocialista és Vona Gábor jobbikos frakcióvezetőt, hogy január első hetében közösen nyújtsák be újra azokat az Alkotmánybíróság előtt fekvő kéréseket, amelyekben a három pártnak egybeesik az álláspontja.

„Matolcsy Györgynek szednie kellene a sátorfáját”- reagált egy kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági miniszter péntek esti szavaira. Hozzátette: Matolcsy György péntek esti nyilatkozata után kiderült, másról tájékoztatta a nyilvánosságot, mint amiről a közgazdászokkal tárgyaltak. A frakcióvezető szerint egy ilyen kritikus helyzetben ez „megengedhetetlen felelőtlenség”.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 7. rész
  Sorozatunk hetedik részében három tájegységre is elbarangolunk. Havas Rezső A magyar tenger című írásában Fiume, mint a magyar koronához csatolt test sok évszázados sorsát eleveníti fel. Schöpflin Aladár pozsonyi diákéveire emlékezik, Vészi József, az egykori aradi gimnazista a legszomorúbb történetű magyar városban átélt megrendítő élményét meséli el.
 • A magyarellenesség rétegei
  Az erdélyi magyar ember Trianon óta kénytelen más kódrendszer alapján megélni a mindennapokat.
 • Orbán Viktor: Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk
  Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselők kérdéseire, az Országgyűlés hétfői ülésnapján.
MTI Hírfelhasználó