Így védenék meg a devizahiteleseket a bankok
Testreszabott megoldásokat és több száz milliárdos áldozatvállalást tartalmazó javaslatokat tettek le a bankok a kormány asztalára. A végtörlesztést hagynák kifutni az év végéig, de mérsékelnék a károkat, és egy részt levonhatóvá tennének a bankadóból.
2011. november 29. 11:14

A bedőlt hiteleket forintosítanák és jelentős árfolyamkedvezményt adnának az átváltáshoz. A javaslatok között a kamattámogatás kiterjesztése és az eszközkezelő bővítése is szerepel. A fizetőképes adósokat az árfolyamvédelmi program átalakításával segítenék. Trükközni viszont nem lehetne.

A kormány múlt héten felrúgta a bankokkal kötött tűzszünetet, és lehetővé tette, hogy a munkáltatók 7,5 millió forintig adómentesen támogathassák munkavállalóik kedvezményes végtörlesztését, jóllehet, korábban azt ígérte, hogy amíg nem állapodnak meg a bankokkal egy közös javaslatról, addig nem tesz újabb adósmentő lépéseket.

Pedig a hvg.hu információi szerint a pénzintézetek jelentős megoldásokat tartalmazó javaslatcsomagot tettek le a kormány asztalára, és mint az már kiderült, öt év alatt több száz milliárd forintos áldozatvállalásra is hajlandók lennének, ha a kormány egyben elfogadná a devizahitelesek megmentésére készült ajánlásaikat.

A bankadóból vonnák a végtörlesztést

A mentőöv kidolgozására rálátó, nevük elhallgatását kérő banki forrásaink szerint a pénzintézetek még abba is beleegyeznének, ha a kedvezményes végtörlesztés a törvényben rögzített határidőig (vagyis december végéig) fennmaradna, viszont azt kérik a kormánytól, hogy a végtörlesztésből eredő károk (a kedvezményes törlesztési árfolyam miatti árfolyamveszteség) egyharmad részét vállalja be az állam. A devizahitelesek mentőcsomagjának ugyanis minden elemében az érintett adósok, a bankok és az állam egyenlő tehervállalására kell épülnie. A bankok azt is szeretnék elérni, hogy az államra eső részt levonhassák az idei bankadóból.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábbi előrejelzése alapján mintegy 100 milliárd forintos veszteség érheti a bankokat a kedvezményes végtörlesztés miatt. Könnyen lehet azonban, hogy ennél nagyobbat buknak, egyes banki számítások szerint ugyanis akár a 200-300 milliárd forintot is elérheti a veszteség. (És ebben nincs benne a munkáltatóknak adott 7,5 milliós adókedvezmény hatása.)

Kármentés

Információink szerint a devizahiteleseknek kidolgozott mentőcsomag egyik legfontosabb eleme a kedvezményes végtörlesztésből eredő károk mérséklése lenne. A végtörlesztéssel a kormány olyan megoldást választott, hogy épp a fizetőképes hitelesek szállnak ki, az erre nem képes adósok terhei viszont még nőnek is. Ezt az elmúlt két-három hét eseményeit megtapasztalva könnyű belátni: a forint gyengüléséhez a végtörlesztés is hozzájárul, az árfolyama újabb és újabb történelmi mélypontra süllyed, miközben az országkockázati felár nő, ami további gyengüléshez vezet. És így azoknak a devizahiteleseknek a törlesztőrészletei emelkednek, akik nem tudták rendezni tartozásukat.

A bankok veszteségein keresztül az egész gazdaságot súlyosan érinti a végtörlesztés, hiszen a pénzintézetek nem képesek hitelkihelyezéseikkel támogatni a gazdasági növekedést. Nem beszélve arról, hogy valószínűleg a kizárólag a bankok terhére megvalósuló adósmentés is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországot befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta a Moody’s.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

hvg.hu
MTI Hírfelhasználó