Milyen ember a leendő spanyol kormányfő?
Hét évnyi szocialista kormányzás után sosem látott mértékben nyerte meg az előre hozott választásokat Spanyolországban a konzervatív Néppárt (Partido Popular), melynek vezetője, Mariano Rajoy lesz a miniszterelnök.
2011. november 30. 09:55

 

Rajoy 1955-ben született Santiago de Compostelában, a spanyol Galícia fővárosában. Galícia lakói a gallegók, akiknek saját nyelvük van, és tartományuk Katalónia és Baszkföld után a legszélesebb autonómiát élvezi Spanyolországon belül. Rajoy, aki maga is gallego, szülővárosa egyetemén tanult jogot. 
 
Franco tábornok halála és a demokratikus átmenet után már az első, 1981-es galíciai választásokon képviselő lett a Néppárt elődjének, az Alianza Popularnak (AP, Népi Szövetség) a színeiben, amelyet számos kisebb, többnyire Franco egykori miniszterei által létrehozott jobboldali párt alapított. Többféle posztot is betöltött a galíciai vezetésben, idővel pedig a galíciai kormány elnökhelyettese lett. Miután 1989-ben az AP szövetségből egységes párttá alakult és új nevet vett fel (Néppárt, PP), Rajoy tagja lett a párt végrehajtó bizottságának, egy évvel később pedig helyettes titkár lett. 
 
A párt 14 évnyi ellenzékiség után 1996-ban José Maria Aznar vezetésével megnyerte a választásokat. Rajoy több miniszteri posztot is betöltött Aznar nyolc éves kormányzása során, így volt az autonómiákkal való kapcsolatért felelős miniszter (Spanyolország autonómiákból áll), kulturális és oktatási miniszter, belügyminiszter, a miniszterelnöki hivatal vezetője, majd a miniszterelnök első helyettese is. 2003-2004-ben pártja főtitkára, majd 2004-ben elnöke lett, mivel Aznar őt szemelte ki utódjának. Az emlékezetes madridi merényletek miatt azonban az egyébként nyerésre álló Néppárt elvesztette a 2004-es választásokat a José Luis Zapatero vezette Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) szemben. Rajoy azóta az ellenzék vezére volt a madridi parlamentben, a 2011. november 20-i választásokon pedig visszavágott régi ellenfelének. Rajoyt úgy jellemezték, mint aki minden poszton beválik, bárhol bevethető. 
 
Rajoy 2001-ben arany medál kitüntetést kapott a spanyol biciklizés támogatásáért. 2005-ben helikopterbalesetet szenvedett  Esperanza Aguirrével, a madridi regionális kormány vezetőjével együtt, de megúszta egy ujjtöréssel. Személy szerint nagy szivarrajongó, úgyhogy az is lehet, hogy kormánya lazít majd a szocialisták szigorú dohányzásellenes törvényen (tőlünk nyugatra a harcias dohányzásellenesség baloldali-liberális dolognak számít).
 
Rajoy az eddigi, szocialista kormánnyal szemben számos kritikát fogalmazott meg, például bűntettnek és a spanyol társadalom többségi akarata ellen valónak nevezte az abortusz liberalizálását, ami most a terhesség első 14 hetében lehetséges. Rajoy kilátásba helyezte az abortusz szigorítását. Emellett kifejezte nemtetszését az egynemű párok „házasságának” törvényesítése miatt is. Emellett a bevándorlási politika szigorítását is szükségesnek tartja, valamint újra szorosabb kapcsolatot építene ki a szocialisták által elhanyagolt Egyesült Államokkal és Lengyelországgal, ellenben bizonyosan nem lesz ezentúl oly baráti a viszont Fidel Castróval, a venezuelai Hugo Chavezzel és a bolíviai Evo Moralesszel, mint eddig. Baloldalról Rajoyt neoliberalizmussal vádolják. 
 
A hírek szerint a katolikus püspöki kar üdvözölte a Néppárt győzelmét, és a Zapateróval való együttműködés nehéz évei után „új politikai korszak” kezdetét várja, aminek reménnyel néz elébe, és amelyet támogat imáival. 
Magyar Kurír
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó