Ömlik az ipari szenny a Dunába + videó
A Győri Városi Ügyészséghez fordult a Greenpeace, hogy határozatban tiltsák be a szerintük szabálytalan, a környezetet és az emberi egészséget veszélyeztető tevékenységet az almásfüzitői Duna-parton.
2011. december 12. 09:23

A szervezet előzőleg drámai képsorokat tett közzé a legnagyobb videomegosztó portálon Almásfüzitő – Zagytározó címmel, amelyen a Duna rendkívül alacsony vízállásából adódóan jól látható, hogy a folyómederből vöröses-barnás színű, olajos hatású buzgárok törnek fel több helyen is az óriási veszélyeshulladék-lerakó közvetlen közelében. A képsoroknak azért van nagy jelentőségük, mert a több mil­liárd forintos állami megbízásokkal ellátott Tatai Zrt. eddig következetesen cáfolta, hogy a vörösiszaptérről szennyezés szivárogna a Dunába. A fő veszélyt független szakemberek szerint nem a sok évtized alatt felhalmozott vörösiszap jelenti, hanem az a hatalmas mennyiségű, a vörösiszapnál jóval veszélyesebb hulladék, amelyet a Tatai Zrt. a kilencvenes évektől napjainkig porzásmentesítés címén helyezett el az iszaptéren. A cégnek évente 132 ezer tonnányi, főként olajos, klóros veszélyes hulladék és 280 ezer tonnányi nem veszélyes hulladék „komposztálására” van engedélye az illetékes győri környezetvédelmi felügyelőségtől, habár a már említett szakemberek következetesen állítják, ezek közül sok toxikus anyagot képtelenség komposztálni, azok örökre ott maradnak, és fenyegetik a Duna vízminőségét.
 

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. korábban azt állította, a tározókat annak idején megfelelő agyagszigeteléssel láttál el. A cég tegnap a vöröses-olajos buzgárokra is talált magyarázatot: azt állítják, a timföldgyár által az elmúlt évtizedekben elszennyezett talajvíz kioldhatta a meder talajában lévő humuszos anyagot. A kérdés csak az, ha a korábbi szennyezés mégis képes átszivárogni a Dunába, akkor mi a garancia arra, hogy a cég által jó pénzért komposztálásra átvett különösen veszélyes mérgek nem jutnak a folyóba.

Magyar Hírlap
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Polgármestert és jövőt választanak Győrben
  – A kabinethez hatékonyan tudom közvetíteni Győr érdekeit, hiszen mások mellett a pénzügyminiszterrel és a belügyminiszterrel is egyeztettem az újfajta gazdasági kihívások és a közbiztonság kérdéseiről, de legfőképp a megoldások lehetőségeiről – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltje. Dézsi Csaba András jelezte, ha a ő nyeri meg a választást, akkor a közgyűlésben meglesz a többsége ahhoz, hogy végrehajtsa városépítő programját.
 • Egy vezérlő elvünk van, hogy helyreálljon a normalitás
  Sajnos az Európai Néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is, a néppárt eltolódott balliberális és a bevándorláspárti irányba. A Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad, nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Judit igazságügyi miniszter.
 • Szúrja a szemét a székely kapu Újpest balos többségének
  Hetek óta egy székely kapu borzolja a kedélyeket Újpesten. A székely kaput Újpest testvértelepülése, Csíkszentgyörgy adományozta a kerületnek, amelynek az előző, fideszes többségű vezetése már megtalálta és ki is jelölte méltó helyét.
MTI Hírfelhasználó