Hatalmas a nyomás a családi vállalatokon
Semjén Zsolt kormányfő-helyettes még áprilisban úgy fogalmazott, családi vállalkozások nélkül sem gazdaságilag, sem társadalmilag nem lehet sikeres az ország.
2011. december 15. 10:54

Most az euró övezeti válság hatására ismét központi kérdéssé válik a családi vállalatok sorsa, melyek presztízse Magyarországon kiemelten magasnak mondható, növekedési lehetőségeik azonban az európai átlaghoz képest jóval korlátozottabbak. Ezek a vállalatok ma biztos munkaerő-megtartónak számítanak, azonban a jelenleg végbemenő gazdasági változások őket is nehéz helyzetbe hozzák, az utódlás kérdése pedig szintén aktuális kihívás. Ennek ellenére biztos lábakon állnak a családi vállalatok, sikeres működésük pedig az ország érdeke is, hiszen a hazai GDP mintegy 40%-át adják – fogalmazott Gelléri Péter a Családi Vállalat Akadémia (CSVA) elnöke.

A rendszerváltás idején alapított vállalatok tulajdonosainak átlagéletkora közel 60 év, visszavonulásuk időszerű, sok esetben az utódlás azonban még nem megoldott. Egyszerre kell megküzdeni a nehezedő gazdasági körülményekkel és az utódlás problémájával, ezért kiemelten fontosegy olyan szakértői gárda létrehozása, amely kifejezetten a sikeres családi vállalatokat érintő problémákra specializálódott.Ezen kihívásokra hivatott választ adni a Családi Vállalat Akadémia (CSVA) induló képzése is – hangsúlyozta Gelléri. Hozzátette: A jelenlegi gazdasági helyzetben még fontosabb a családi vállalatok gondozása, hiszen sokkal biztosabb szereplői a piacnak, mint a multinacionális vállalatok, melyek egy-egy kedvezőtlen gazdasági döntés hatására akár ki is vonulhatnak az országból. Ennek esélye a családi vállalatoknál nem áll fent, így az utódlás problémáját kell mielőbb megoldani, a vezetőváltás ugyanis hatalmas mérföldkő egy vállalat életében.

Szakértői segítségre van szükség

 „Annak érdekében, hogy a hazai családi vállalkozások sikeresen vehessék a vállalat és a család életének egyik legnagyobb kihívását, azaz az utódlást, nélkülözhetetlen olyan szakemberek segítsége, akik speciális felkészültséggel rendelkeznek, és az adott cégre-családra szabott megoldással tudnak szolgálni, illetve annak megvalósítását is támogatják.” – fogalmaz Dr. Gelléri Péter, a CSVA elnöke. A nemzetközi mintáknak megfelelően ebben a képzésben gyakorlott ügyvédek, pénzügyi és magatartástudományi szakemberek, valamint menedzserek egyszerre és együtt szereznek alapszakmájukhoz family business specializációt, és gyakorolják be az ezen a terepen sajátos együttműködési formákat.   Ennek első lépéseként a Családi Vállalat Akadémia sokéves hazai és nemzetközi tapasztalattal a háta mögött, saját kutatási és tanácsadói tevékenységének bázisán jövőre family business kompetenciaépítő oktatási programot indít. „A tulajdonosokat tömörítő Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) üdvözli a kezdeményezést, és minden lehetséges eszközével igyekszik támogatni az Akadémia törekvéseit” – mondta Rudas László, az FNB-H elnöke.

Egyetemi szintű képzés is kell

A  CSVA, valamint az FBN-H, az Eötvös Lóránt Tudomány Egyetemmel és a Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködve idén tantárgyi szinten a felsőoktatásba is belépett, ezzel is segítve a téma iránt érdeklődő hallgatók pályaorientációját, és a családi vállalatok világának megismerését. A Corvinuson az utóbbi években folyamatosan készülnek family business kutatásokra épülő diplomamunkák és PhD dolgozatok, valamint most november végén – a Családi Vállalat Akadémiával közös szervezésben - egy nagyszabású family business konferenciát is tartottak az egyetemen.

www.csava.hu
  • Jó ötlet a fiatalok adómentessége
    A mostani modellben egy 25 éves pályakezdő már jó eséllyel szerez annyi tapasztalatot és/vagy végzettséget, hogy jövedelme növekedésével kompenzálja a megszűnő adókedvezményt. Mások a családalapítás optimális idejében az szja-kedvezményt felcserélik a családi adókedvezménnyel. A patrióta gazdaságpolitika most is az emberek élethelyzetéhez igazított megoldásokat kínál.
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
MTI Hírfelhasználó