Nobel-díj közelében egy magyar bor
Az idei Nobel-békedíjak átadásakor rendezett díszvacsora egyik bora a Royal Tokaji Pincészet 2007-es 5 Puttonyos Aszúja volt. A rendezvényt Oslo egyik elegáns szállodájában tartották a közelmúltban.
2011. december 18. 11:40

Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök és egyik honfitársa, a nőket a polgárháború ellen mozgósító Leymah Gbowee, valamint egy nőjogi és demokráciapárti aktivista, a jemeni Tavakkul Karman kapta Oslóban az idei Nobel-békedíjat. A ceremónia utáni fogadás egyik bora egy Tokaji Aszú volt. A Royal Tokaji Pincészet 2007-es 5 puttonyosa előtt két francia és két spanyol tétel szerepelt a borsorban - tájékoztatta az InfoRádiót a cég főborásza, Áts Károly.

A mádi borászat aszújáról itt olvashat bővebben.

Nobel-békedíj vagy béke-Nobel-díj, egyike az öt Nobel-díjnak, melyeket a svéd iparmágnás és feltaláló, Alfred Nobel hagyatéka révén osztanak ki. Míg a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, addig a Béke-díjat Norvégia fővárosában,Oslóban adják át.

Alfred Nobel szándéka szerint a díjazott "legyen az a személy, aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért." Eltérően más Nobel-díjaktól, a békedíjat kaphatja személy vagy szervezet is.

InfoRádió
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó