„A meddőséget úgy kezelik, mint a vakbélgyulladást”
NaPro
November végén Magyarországon bemutattak egy meddőséget kezelő módszert, melyet Európa számos országában illetve az Egyesült Államokban is alkalmaznak, ám hazánkban egyenlőre nem ismerik. Az előadásokat Budapesten és a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján tartották. A NaProTechnológia, melyről már korábban is beszámoltunk, egy természetes módszer, mely a meddőséget más oldalról közelíti meg, mint amihez eddig szoktunk.
2012. január 14. 14:06

Jelenleg a meddőséget akut megbetegedésként kezelik, vagyis úgy, mint a vakbélgyulladást vagy egy megfázást, amiket egy kezelés vagy műtét meggyógyít.

Ezzel szemben a NaProTechnológia (az elnevezés az angol Natural Procreative Technology kifejezésből származik) a meddőséget egy krónikus megbetegedésként kezeli (krónikus betegség pl. az asztma vagy a cukorbetegség), mely valószínűsíthetően hosszú idő alatt alakult ki, több tünetet is produkál, melyek közül a meddőség „csak” az egyik, és éppen ezért több összetevős lehet a meddőséget kiváltó ok.

A NaProTechnológia tehát először is megpróbálja kivizsgálni a kiváltó okot vagy okokat. Ehhez az eddig is nagyon jól ismert eszközöket használja: a vérvételt, ultrahangot vagy épp laporoszkópot, de van egy plusz eszköze is, a Creighton Modell FerilityCare System. Ez utóbbi olyan információt tartalmaz, ami mindenki számára elérhető, ám erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, egyszerűen továbbsiklunk felette. A FerilityCare System a női szervezet igen pontos és könnyen megfigyelhető jelzéseit figyeli, majd jegyzi, és kiváló így útmutatást ad a jelzéseket olvasni és értelmezni tudó párnak, orvosnak. A hüvelyi nyák meghatározott szabályok szerinti megfigyelése és annak szabályos jegyzése nem csak az eddig megszokott információkat hordozza magában. Vagyis nem csak a természetes családtervezés eszköze, hanem 30 éves kutatások eredményeként ma már tudjuk, hogy a pontosan vezetett táblázatok árulkodók a fellépő nőgyógyászati, hormonális vagy épp termékenységi betegségekre vonatkozóan. Nagy kár, hogy az ilyen mértékű technikai fejlődések korában megfeledkezünk a saját szervezetünk által napról-napra biztosított információkról.

Az előadásokból kiderült, hogy ha az erkölcsi aggályokat nem vesszük figyelembe, szakmai szemmel nézve is egy meggyőző és megfontolandó módszerről van szó. A bemutatott esettanulmányok alapján a nem szakmai közönség számára is egyértelművé vált, hogy ez a technológia komoly eredményeket ér el a meddőség kezelésének terén, sikeressége összehasonlítható a jelenleg Magyarországon alkalmazott mesterséges technológiák arányszámaival.

A cikk továbbolvasásához és a videók megtekintéséhez kattintson ide!

családháló.hu
MTI Hírfelhasználó