Török Gábor: Presztízsveszteség lenne az államfő távozása
Szólnak érvek az államfő lecserélése mellett - mondta Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: az IMF-tárgyalások kapcsán a kormány csupán rossz és rosszabb lehetőségek közül választhat.
2012. január 17. 16:29

A Schmitt Pál köztársasági elnököt ért plágiumvádnak a politikai elitben is van jelentősége - mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikai elemző kiemelte: ha igazak a vádak, azok olyan súlyúak, hogy a Fideszt és a jobboldali tábort is rákényszerítik arra, a dolog lényegét vizsgálják.

A Vision Politics igazgatója elismerte, hogy komoly presztízsveszteség lehet az államfőcsere, de mint mondta, szólnak érvek amellett is, hogy a kormánypártok megfontolják, megvonják bizalmukat Schmitt Páltól. Ezek egyike, hogy egy új köztársasági elnöknek két évvel tovább, 2017 nyaráig tartana a mandátuma, emellett az is szempont lehet, hogy egy ilyen botrány után van-e még haszna a Fidesz számára az államfőnek - fejtette ki.

Török Gábor úgy látta, hogy komoly precedenst is teremthetne a lépéssel a Fidesz, és a vádak közepette pozitív fogadtatása is lehetne az önfegyelmet és a belátás gyakorlását igazoló döntésnek.

A politikai elemző kitért arra is, ha bebizonyosodna, hogy a vád nem igaz, az nagyon súlyos következményekkel járna. Nemcsak a botrányt kirobbantó szerkesztőség hitelessége erodálódna, hanem a választók szemében ez sok más hasonló támadást is önmagában hiteltelenítenné tenné - tette hozzá.

Súlyos ár

Török Gábor beszélt arról is, hogy az IMF-tárgyalások kapcsán a kormány csupán rossz és rosszabb lehetőségek közül választhat. Akár megállapodik a kormány az IMF-el, akár nem, súlyos árat kell fizetnie érte - emelte ki.

Egy olyan opciórendszer van az ország előtt, amelynek egyik végpontjában az államcsőd szerepel, a másikban pedig az, hogy az EU és az IMF diktátumai alapján alakítja politikáját Magyarország - hangsúlyozta a Vision Politics igazgatója. A politikai elemző úgy látta, ha a kormány a megállapodás mellett dönt, fel kell adnia az elmúlt másfél év - hatalmi logika értelmében vett - eredményeiből és törekvéseiből.

Lehetnek olyan kérések, követelések, amelyeknek a politikai ára jelentős, és gondolhatja úgy egy politikus, hogy ez összevethető akár egy államcsődszerű helyzetben megfizetendő kárral is. Az államcsőd árát azonban egyelőre senki nem látja - fejtette ki Török Gábor.

Az elemző kitért arra is, hogy még nem dőlt el, hogy a kormány képes-e politikai korrekciót végrehajtani. Török Gábor úgy látta, hogy ezzel a kérdéssel, önmagával és önmagáért küzd az utóbbi időszakban a kabinet.

InfoRádió
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó