Török Gábor: Presztízsveszteség lenne az államfő távozása
Szólnak érvek az államfő lecserélése mellett - mondta Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: az IMF-tárgyalások kapcsán a kormány csupán rossz és rosszabb lehetőségek közül választhat.
2012. január 17. 16:29

A Schmitt Pál köztársasági elnököt ért plágiumvádnak a politikai elitben is van jelentősége - mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikai elemző kiemelte: ha igazak a vádak, azok olyan súlyúak, hogy a Fideszt és a jobboldali tábort is rákényszerítik arra, a dolog lényegét vizsgálják.

A Vision Politics igazgatója elismerte, hogy komoly presztízsveszteség lehet az államfőcsere, de mint mondta, szólnak érvek amellett is, hogy a kormánypártok megfontolják, megvonják bizalmukat Schmitt Páltól. Ezek egyike, hogy egy új köztársasági elnöknek két évvel tovább, 2017 nyaráig tartana a mandátuma, emellett az is szempont lehet, hogy egy ilyen botrány után van-e még haszna a Fidesz számára az államfőnek - fejtette ki.

Török Gábor úgy látta, hogy komoly precedenst is teremthetne a lépéssel a Fidesz, és a vádak közepette pozitív fogadtatása is lehetne az önfegyelmet és a belátás gyakorlását igazoló döntésnek.

A politikai elemző kitért arra is, ha bebizonyosodna, hogy a vád nem igaz, az nagyon súlyos következményekkel járna. Nemcsak a botrányt kirobbantó szerkesztőség hitelessége erodálódna, hanem a választók szemében ez sok más hasonló támadást is önmagában hiteltelenítenné tenné - tette hozzá.

Súlyos ár

Török Gábor beszélt arról is, hogy az IMF-tárgyalások kapcsán a kormány csupán rossz és rosszabb lehetőségek közül választhat. Akár megállapodik a kormány az IMF-el, akár nem, súlyos árat kell fizetnie érte - emelte ki.

Egy olyan opciórendszer van az ország előtt, amelynek egyik végpontjában az államcsőd szerepel, a másikban pedig az, hogy az EU és az IMF diktátumai alapján alakítja politikáját Magyarország - hangsúlyozta a Vision Politics igazgatója. A politikai elemző úgy látta, ha a kormány a megállapodás mellett dönt, fel kell adnia az elmúlt másfél év - hatalmi logika értelmében vett - eredményeiből és törekvéseiből.

Lehetnek olyan kérések, követelések, amelyeknek a politikai ára jelentős, és gondolhatja úgy egy politikus, hogy ez összevethető akár egy államcsődszerű helyzetben megfizetendő kárral is. Az államcsőd árát azonban egyelőre senki nem látja - fejtette ki Török Gábor.

Az elemző kitért arra is, hogy még nem dőlt el, hogy a kormány képes-e politikai korrekciót végrehajtani. Török Gábor úgy látta, hogy ezzel a kérdéssel, önmagával és önmagáért küzd az utóbbi időszakban a kabinet.

InfoRádió
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A Velencei Bizottság szerint is szembemegy a nemzetközi joggal az ukrán nyelvtörvény
  A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
MTI Hírfelhasználó