A magyar kultúra ezer arca
A Bethlen Gábor Alap számos rendezvény megvalósulását segíti a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Sok program valósul meg a határon túl.
2012. január 20. 11:19

A Magyarság Házában ezen a napon adják át a Palóc Társaság által a Kárpát-medencében meghirdetett esszéíró pályázat nyerteseinek díjait.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Kultúra Napja alkalmából gálaestet szervezett Zentán január 13-án, pénteken. A délvidéki központi ünnepségen adták át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díjait, valamint itt hirdették ki a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2011. című pályázat nyerteseit is.

A Magyar Nemzeti Tanács 2012-2018. évi kulturális stratégiájáról folyt eszmecsere másnap a X. Kárpát-medencei Kulturális Fórumon. A konzultáción részt vevők arra kerestek hatékony megoldásokat, hogy minként lehetne minél előbb megteremteni egy stratégiai szemléletű, közös Kárpát-medencei kulturális politika intézményes feltételeit, a magyarságot alkotó közösségek közötti és a kifelé irányuló hatékonyabb kommunikáció érdekében.

A nagyváradi és berettyóújfalui civil szervezetek együttműködésében idén január 14-25. között tizenkettedik alkalommal szervezik meg a Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozatot Hajdú-Bihar megye több településén és Nagyváradon. A Bethlen Gábor Alap által is támogatott egyhetes programsorozat keretében több hangversenyt, könyvbemutatót és előadást tartanak a magyar kultúra helyzetéről és a magyarság sorskérdéseiről, mindkét országban.

„Egycsillagú égbolt”- Magyar Kultúra Hete címet viseli az Ady Endre Társaság által szervezett rendezvénysorozat Szatmárnémetiben, amelynek keretében hagyományőrző előadásokat, erdélyi és magyarországi kortárs költők verseiből előadóestet, Ady Endre vallásos verseiből felolvasó estet tartanak. Fellép január 27-én a Misztrál együttes, amely ez alkalommal Dsida Jenő megzenésített verseket ad elő, szombaton a Sebő együttes, vasárnap a Felvidéki Rockszínház művészei mutatkoznak be. Az Alap által is támogatott rendezvény sorozat záró napján lesz annak a szavalóversenynek a döntője, amelyen 23 meghívott iskola tanulói vesznek részt Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról.

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet a „Kultúra ezer arca” című nyertes pályázata révén valósul meg a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepség, amelyet Tóth István, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja nyit meg január 23-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, ahol a Misztrál együttes is koncertet ad.

A Bethlen Gábor Alap támogatja Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet ünnepi rendezvénysorozatát is. Ez alakalomból „Az értelmiség szerepe a jelenben és a jövőben” címmel rendeznek fórumot az Európa-Magyar Házban január 19-20-án. Ezt követően a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége kitüntetéseket ad át azoknak a közéleti személyiségeknek, akik a legtöbbet tették a magyar kultúra fejlesztéséért a térségben.

A Magyar Kultúra Napján adják át a Palóc Társaság által a Kárpát-medencében meghirdetett esszéíró pályázat nyerteseinek díjait Budapesten, a Budai Várban, a Magyarság Házában (I. ker. Szentháromság tér 6.) január 22-én, 13 órakor. Az ünnepséget Z. Urbán Aladár, a Palóc társaság elnöke nyitja meg. Köszöntő beszédet mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. 16 órától a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola zenekarának és kórusának hangversenye lesz, amelyet az esszéíró pályázat nyertesei, valamint a Felvidékről, illetve Ipolymente iskoláiból érkező, kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok tiszteletére adnak az idei Prima Primissima díjas zeneiskola növendékei. A rendezvény ideje alatt a Magyarság Háza Rákóczi termében a Budavári Általános iskola tanulóinak Himnusz-illusztrációi tekinthetők meg. A belépés ingyenes.

kormany.hu