Az új uniós szerződésekről és a válságból való kilábalásról kezdtek tárgyalást az EU-külügyminiszterek
Az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőinek jövő hétfői találkozóját előkészítve egyebek között a költségvetési fegyelemmel, valamint az euró stabilitásával foglalkozó új megállapodásokról tárgyalnak pénteken kezdődött brüsszeli ülésükön az EU-tagországok kül- vagy uniós ügyi miniszterei.
2012. január 27. 10:34

Az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsának keretében a kormányfői fórum állandó elnökének, Herman Van Rompuynek a részvételével vitatják meg a brüsszeli informális csúcstalálkozón tervezett témákat.


A külügyminiszteri találkozó előtt nyilatkozó miniszterek arra helyezték a hangsúlyt, hogy folytatni kell a nemzetközi gazdasági válságból való kilábalásra tett erőfeszítéseket.


Az egynapos ülésen elnöklő dán európai ügyi miniszter, Nicolai Halby Wammen például úgy fogalmazott: mindent megtesznek azért, hogy a tagországok kikerüljenek a válságból, és gazdaságuk stabilizálódjon.


Guido Westerwelle német külügyminiszter egyebek között a tagországok közti szolidaritás témájáról beszélt. Hangoztatta, hogy Németország kész szolidaritást vállalni a nehezebb helyzetbe került uniós partnerekkel, de a támogatására számító országoktól azt várja, hogy haladjanak a szükséges reformokkal.


A miniszteri ülés keretében vitát folytatnak a 2014-2020 közötti időszakra szóló többéves pénzügyi keretről. Az ezzel foglalkozó mostani eszmecsere célja, hogy a tagállamok megismerjék egymás álláspontját.
Áttekintik a tavaly decemberi EU-csúcsértekezleten született döntések végrehajtását, a március elejére összehívott, következő hivatalos csúcstalálkozó előkészítését, a dán elnökség pedig bemutatja a munkaprogramját.


Egyes várakozások szerint a rendes napirendet követő egyéb témák között Magyarország is szóba kerül. Ha így lesz, várhatóan az Európai Bizottság is tájékoztatást ad az uniós joganyaggal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásokról, amelyeket a múlt héten indított el.

mti