Távoztak a Hamasz vezetők Damaszkuszból
A Hamász egyetlen vezetője sem maradt Damaszkuszban, egy tisztségviselő elmondása szerint biztonsági megfontolásból távoznak.
2012. január 28. 15:22

Háled Mesaal, a palesztin Hamász mozgalom vezetője lényegében felszámolta eddigi székhelyét Szíriában, ahol a népi felkelés mára több ezer halálos áldozatot követelt - jelentette a The New York Times. Az amerikai napilap által idézett Hamász-források pénteki közlése szerint Mesaal már nem tér vissza Szíriába.

"Az ottani helyzet nem teszi lehetővé a vezetés maradását" - erősítette meg a radikális iszlamista mozgalom egyik tisztségviselője Gáza. A Hamász vezetői már december végén jelezték, hogy a szervezet megkezdte kivonulását Szíriából, mert az országban bizonytalanná vált a helyzet az Aszad elnök rendszere elleni tiltakozások miatt.

A Reuters brit hírügynökség pénteken egy diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a mozgalmát eddig damaszkuszi száműzetésből irányító Mesaal egy ideje "szinte folyamatosan távol van", utazik a térségben. Damaszkusz elszigetelődött a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen tíz hónapja tartó felkelés véres összecsapásai miatt, és nem biztonságos - mondta a diplomata, hozzátéve, hogy Mesaal már nem tudott külföldi látogatókat sem fogadni a szíriai fővárosban.
Elemzők szerint - írta a Reuters - a palesztin vezetőt kellemetlen helyzetbe hozta az Asszad-rezsim tiltakozókkal való erőszakos leszámolása is, amelyben mára több mint ötezer embert öltek meg. A biztonsági erők akcióinak számos olyan szunnita muzulmán esett áldozatul, akik a Hamászt támogató Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartoztak.

Aszad elnök hatalma elsősorban az alavitákra (a síita iszlám egyik elágazását képező szektára) és más kisebbségekre támaszkodik.
A Hamász szíriai helyzetének megrendüléséhez hozzájárult az is - írja a The New York Times -, hogy a Gázai övezetet irányító mozgalom korábban támogatásáról biztosította a tunéziai, az egyiptomi és a líbiai kormányt sorra megdöntő arab lázadásokat, de kínos helyzetbe került, amikor a szíriai ellenzék is fellépett Bassár el-Aszad elnök ellen, aki éveken át menedéket nyújtott száműzött palesztin vezetőknek.

Háled Mesaal a tervek szerint Jordániába utazik vasárnap, első ízben azóta, hogy onnan 1999-ben kiutasították. Mesaallal együtt megy Ammánba Tamím ben Hamad Ál Száni sejk, katari trónörökös, a szíriai rezsim egyik leghangosabb bírálója, s II. Abdalláh jordániai uralkodó mindkettőjüket fogadja majd.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Irányváltásra van szükség az európai politikában
  Teljesen egyértelmű, hogy az energetikai szankciók tönkreteszik az unió gazdaságát - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerda reggel a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
 • Karácsonyék kirúgással fenyegetik a sztrájkolókat
  Amit kifogásolnak, hogy a cég felvett ellenőröket, jórészt nyugdíjas rendőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, avagy sem. Az ellenőrök viszont 100-150 ezerrel többet keresnek, mint maguk a kukások.
 • A tudomány alapjait vizsgálták a díjazott kvantumfizikusok
  A kvantumfizikai véletlen szerepének pontosításában végeztek döntő fontosságú kísérleteket a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett tudósok, akiknek az eredményei alapvető jelentőségűek a kvantuminformatika fejlődésében és a kvantumtitkosításban is - mondta Csanád Máté fizikus, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó