Csökkenhet a benzin ára
Jelentős mértékben erősödött a forint árfolyama a dollárhoz képest, aminek köszönhetően várhatóan ismét csökkennek szerdától a hazai üzemanyagárak.
2012. január 29. 14:23

Miközben az olajár tartósan magas szinteken ragadt az iráni geopolitikai feszültségek hatására, a finomított termékárak is erősen tartják magukat. A benzin dollárban mért átlagos jegyzésára a héten 0,9 százalékkal emelkedett, a gázolajé azonban 0,4 százalékkal csökkent.

Eközben a befektetői hangulat tovább javult a világban, ami karöltve a kormány gazdaságpolitikai kommunikációjában megfigyelhető fordulattal a forint árfolyamának érdemi erősödéséhez vezetett. A hazai fizetőeszköz a dollárhoz képest a múlt heti átlagos 239,7-es szintről az utóbbi napokban tapasztalt 227,5-es átlagos szintig erősödött.

A forint erősödése természetesen kedvezően hatott a hazai fizetőeszközben kifejezett heti átlagos üzemanyagárakra. A benziné ugyanis 4,2 százalékkal, a gázolajé pedig 5,4 százalékkal csökkent.

A Portfolio előrejelzése szerint az utóbbi időszak sorozatos csúcsdöntéseit követően átmenetileg fújhatnak egyet az autósok. Múlt héten már csökkent a gázolaj ára, amit szerdán újabb lemorzsolódás követhet a kutakon. Ezúttal a forint árfolyamának erősödése lesz az, aminek köszönhetően a benzin és gázolaj ára akár literenként 5-6 forinttal is lejjebb kerülhet majd.

inforadio.hu nyomán
MTI Hírfelhasználó