Nem kerülhető el a Malév csődje?
A Malév stratégiailag kiemelt társasággá nyilvánítása nem a cég túlélését segíti, hanem hogy a vagyona egyben és működőképesen legyen átruházható másra - véli Barcza Mihály jogász.
2012. január 31. 10:40

Valószínű, nem kerülhető el a Malév csődje azzal, hogy a kormány döntése szerint a légitársaság stratégiailag kiemelt státuszt kapott – mondta Barcza Mihály jogász az Oppenheim Ügyvédi Iroda partnere a 180 percben. A vállalati felvásárlásokban jártas szakember szerint a kabinet döntésére feltehetően éppen azért került sor, hogy a csődeljárás az új szabályok szerint folyjék. Az új csődtörvény bizonyos stratégiailag  kiemelt gazdálkodószervezet esetében lehetőséget ad az állam által jobban kontrolálható és rövidebb csőd- vagy felszámolási eljárásra. Vannak olyan határidők, amelyek rövidebbek, mint az általános szabályokban meghatározottak, illetve csak állami felszámolót lehet kinevezni egy ilyen eljárás lefolytatására. Emellett bizonyos esetekben az értékesítés szabályai is mások, például zártkörű értékesítést is el lehet rendelni, ha a biztos szerint a vagyon egyben való eladásának célja miatt indokolt, illetve így magasabb árat lehet elérni. A kiemelt státusz az újjászervezést is könnyebbé teszi.

Azt, hogy az eljárás meddig tarthat, Barcza Mihály szerint nem lehet pontosan megbecsülni, az attól függ, mennyi idő alatt jön létre a csődegyezség vagy milyen kifogásokat terjesztenek elő az eljárásban, hiszen az ügybe a bíróság is bekapcsolódhat később.

A szakember megjegyezte az Európai Bizottság Malévval kapcsolatos döntése is szerepet játszik abban, hogy a légitársaság, az új csődtörvény alapján, a gazdálkodó szervezetek közül elsőként, stratégiailag kiemelt státuszt kapott. A brüsszeli testület határozata alapján a légitársaság korábban – az előző kormányok alatt – jogosulatlanul kapott állami támogatást, amit vissza kell fizetni.

A mostani helyzet szinte bizonyosan azt jelenti, hogy a Malév jogutód nélkül megszűnik. A kormány határozata nem maga a Malév túlélését segíti, hanem azt, hogy a vagyona működőképesen legyen átruházható másra - mondta Barcza Mihály jogász az Oppenheim Ügyvédi Iroda partnere a 180 percben.
 

hirado.hu
MTI Hírfelhasználó