Európa is a fagy szorításában
Sarkvidéki időjárás uralkodott Európa középső és keleti részein is, ahol 130 fölé emelkedett az egy hete tartó fagyok halálos áldozatainak száma.
2012. február 3. 10:05

Szerbia déli hegyvidékén több mint 11 ezer, falvakban élő embert zárt el a külvilágtól a lehullott hatalmas mennyiségű hó és a folytatódó hóvihar. A mentőcsapatok erejüket megfeszítve dolgoznak, hogy járhatóvá tegyék a hótorlaszoktól elzárt és jégpáncél borította utakat, s a legszükségesebb dolgokat eljuttassák a térségbe, amely évtizedek óta a legkeményebb telét éli át. A délnyugat-szerbiai Sijenica városában 26 napja fagy és havazik, s ezért a hóekék üzemanyag-utánpótlása is akadozik.

Hetven embert evakuálni kellett lakhelyéről, tizenkettőért pedig helikoptert küldtek a szerb hatóságok, közülük kilencen egy temetésről nem tudtak hazatérni a jegessé vált utakon. A mentés egyik résztvevője szerint a hótakaró vastagsága a környéken néhol az öt métert is eléri. A hó és az alacsony hőmérséklet - egyes helyeken mínusz 36 Celsius-fokot mértek - az ország többi részén is fennakadást okoz a helyi érdekű közlekedésben és az áramellátásban.
Hat halálos áldozatot követelt eddig a kegyetlen téli időjárás Szerbiában; a kiadós havazás, a kemény hideg miatt 14 községben rendkívüli állapotot hirdettek, körülbelül hétezer tanuló nem ment csütörtökön iskolába, mert tanítási szünnapot rendeltek el.

A szomszédos Montenegró fővárosában, Podgoricában le kellett zárni a repülőteret a sűrű havazás miatt.

A dél-lengyelországi Stuposianyban mínusz 32 Celsius-fokot regisztráltak. A szlovák határhoz közeli Zakopanéban számtalan iskola bezárt. A lengyel rendőrség közlése szerint az elmúlt 24 órában a hidegnek kilenc halálos áldozata volt. Tavaly november óta 67 ember halt meg kihűlés miatt Lengyelországban, ebből 29-en az elmúlt egy hétben fagytak meg. Malgorzata Wozniak kormányszóvivő szerint a lengyelországi áldozatok többségükben ittas hajléktalan emberek voltak, akik fűtetlen, elhagyott épületekben próbáltak menedéket keresni. Csütörtökön több lengyel tisztségviselő is felhívást intézett a lakossághoz, hogy ne késlekedjenek segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Az utóbbi 24 órában Ukrajnában húszan fagytak meg, s ezzel 63-ra nőtt a rendkívüli hideg halálos áldozatainak a száma. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint a kihűlésben eddig meghaltak közül 41-en az utcán, 14-en saját otthonukban fagytak meg, míg nyolcan kórházi kezelés közben haltak meg. Fagyási sérülésekkel és kihűlési tünetekkel eddig 1146 személy fordult orvoshoz, közülük 945-öt kórházi kezelésre utaltak be. Az ukrán oktatási minisztérium a nagy hidegre való tekintettel rendkívüli tanítási szünetet rendelt el az ország több mint 14 ezer iskolájában és mintegy 100 szakmunkásképzőjében.

Romániában már 22 halálos áldozata van a mínusz 20 Celsius fok körüli hidegnek, miután az utóbbi 24 órában újabb nyolc személy szenvedett fagyhalált, és tovább nőtt, mintegy 360-ra azoknak a száma, akiket menhelyekre vagy kórházba kellett szállítani. Az országban újabb hóviharokat jeleznek előre, a meteorológusok péntektől vasárnapig újabb 20-30 centiméterrel vastagodhat a hótakaró, és számítani kell hóviharokra, hiszen a szél helyenként 90 kilométeres óránkénti sebességgel fúj majd. A román közlekedési tárca szerint csütörtökön több mint negyven vonatjáratot kellett törölni.
A bolgár-román határ vonalán a Duna nagyobb szakaszokon befagyott, akadályozva a hajózást.

Bulgária 16 városában dőlt meg az elmúlt száz év helyi hidegrekordja. Az országban narancsszintű időjárási riasztás van érvényben. A legalacsonyabb hőmérsékletet a Pleven megyében található Knezsa településen mérték, mínusz 22,8 Celsius-fokot. A fővárosban, Szófiában reggel mínusz 12,7 Celsius-fok volt, és egyfolytában havazott, az utakon hóakadályok keletkeztek. A főutak többnyire járhatók, a mellékutakon azonban már veszélyes a közlekedés. Országszerte több mint ezer iskolában szünetelt a tanítás csütörtökön.

Félméteres hó fedi a török nagyvárost, Isztambult, a nemzetközi repülőtéren 180 járatot töröltek. Az országban már kilenc napja havazik. Kelet-Anatóliában ezer út járhatatlan. A török állami hírügynökség információi szerint az ország déli részén egy lavina maga alá temetett egy házat, amelyben egy négyfős család élt. A falu lakói kiásták őket a hó és romok alól, de a 30 éves anya később belehalt sérüléseibe.

A rendkívüli hideg Csehországban is szedett áldozatokat, a hét eleje óta négy ember fagyott meg az országban. Csütörtökre virradóra a hatóságok egy hajléktalan holttestére bukkantak, aki a maga építette bódéban fagyott halálra. A mínusz 14-18 fokos hőmérséklet miatt több vasútvonalon megrepedt a sín, ez fennakadásokhoz vezetett a vasúti közlekedésben. A sarkvidéki hideg gondot okoz a temetőkben is, Brünnben a sírásók csak légkalapáccsal tudják feltörni a kőkeményre fagyott földet.

Észak-Olaszországban súlyos gondok voltak a vasúti-, a közúti- és a légi közlekedésben is. Bologna térségében a leszakadt felsővezeték miatt órákra elakadt a hóban két vonat, mintegy 280 utassal. Marche régió és Milánó között a sztrádán leállították a teherautók közlekedését. Milánó repülőterén, Linatén 14 járatot kellett törölni.

Alsó-Ausztriában az erdőben találtak rá megfagyva egy 83 éves nőre . Feltehetően séta közben elesett, és nem tudott felállni. Férje értesítette ugyan a hatóságokat, hogy eltűnt a felesége, de mire a mínusz 9 Celsius-fokos hidegben megtalálták, már nem lehetett segíteni az asszonyon.

Németországban csütörtökön nap közben sok településen mértek mínusz 10 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletet. Előző éjjel sokfelé mínusz 20 fokos hideg volt, csütörtök éjszaka és péntek hajnalban pedig további 2-3 fokkal csökken a hőmérséklet, így ez lesz a tél eddigi leghidegebb éjszakája a meteorológusok szerint.

Eddig három halálos áldozatot szedett a rendkívüli hideg. Magdeburgban egy hajléktalan férfi szenvedett fagyhalált csütörtökön, az alsó-szászországi Harderode térségében egy idős kiránduló férfi fagyott halálra, holttestét ugyancsak csütörtökön találták meg. Szerdán Szász-Anhalt tartományban vízbe fúlt egy 73 éves nő, aki egy tóban jeges fürdőt kívánt venni, és szervezete nem bírta a megterhelést, az ő halálát is a rendkívüli időjárás számlájára írják.

A kemény hideg viszonylag kevés közlekedési fennakadást okozott, a szállítmányozó cégek és az utazók jellemzően jól felkészültek a rendkívüli időjárásra, ugyanakkor például Észak-Rajna-Vesztfália tartományban több órára le kellett zárni egy autópályaszakaszt, ahol korábban egy kigyulladt járművet oltottak tűzoltók, mert az oltáshoz használt víz megfagyott és jégpályává változtatta az úttestet.

MTI
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó