Hóban, fagyban indul az éhségmenet Budapestre
Hétfőn reggel Munkát, kenyeret!-jelszóval indul Borsodból az éhségmenet, amelyet civilek és borsodi polgármesterek kezdeményeztek. A tiltakozók Budapesten, az Országház előtt szeretnék szembesíteni a kormányt a borsodiak egyre nehezebb helyzetével. Az akciót az MSZP is támogatja.
2012. február 5. 11:06

Hétfőn reggel gyalog indul el az a várhatóan több tucatnyi tiltakozó Miskolcról Budapestre, akik a borsodiak kilátástalan helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet.

Az akciót Tóth Imre Miklós, egykori diósgyőri olvasztár indította, azt követően, hogy egy barátja öngyilkos lett, miután munkanélküliként nem tudta fizetni a hitelét és mindenét elvesztette - írja a hvg.hu. Az éhségmenethez csatlakozott három borsodi polgármester is, Füzesséri József Szikszó, Vécsi István Ricse és Takács László, Alsógagy első embere. Takács László szerint "meg kell előzni a nagyobb tragédiát addig, amíg nem késő. Ne öljék meg újabb adókkal az embereket és a vállalkozókat, mert Abaújban már így is van olyan település, ahol minden munkaképes ember segélyezett. Ez pedig nem vezet sehová".

Az MSZP szerint a térségben már nagyon feszült a helyzet a munkanélküliség és az alacsony jövedelműeket érintő intézkedések miatt. Gúr Nándor, az MSZP Borsod megyei elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken elmondta, a tiltakozók elkeseredettségükben folyamodtak ehhez a módszerhez, hogy hóban és mínusz 20 fokban, gyalog indulnak fel a Parlament elé, hogy elmondják problémáikat azoknak a képviselőiknek, akiket ők megválasztottak. Mint mondta, ebben az országban ma négymillió ember él a létminimum alatt, napi gondokat okoz a párszáz lelkes települések polgármestereinek, hogy valahogyan segítsenek a tűzifáért, gyógyszerért könyörgő lakóknak.

A 3-as számú főúton gyaloglóknak az akció támogatói pihenőhelyeket, orvosi ellátást és étkezési lehetőségeket biztosítanak. Az út várhatóan nyolc napig tart majd, a tervek szerint a tavaszi ülésszak első napjára érkeznek meg Budapestre.

Index
Címkék:
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
  • Az ellenzéki tábort is sokkolta a Békemenet
    Az elmúlt hetek zajos baloldali kampányára csattanós választ adott a Békemenet, az október 23-i ünnepen a baloldal felsült, a kormány pedig megerősödött – foglalta össze a tapasztalatait a Médianéző Központ igazgatója.
MTI Hírfelhasználó