Misztrál-ősbemutató a Balassi-kard átadásán
Negyedik alkalommal kerül sor zenei ősbemutatóra a Balassi Bálint-emlékkard átadásán. Az irodalom és a zene házasítását a névadó költő sugallja.
2012. február 8. 21:24

2009-ben Balassa Sándor alkotott kórusművet a Bálint napi rendezvényre: alkotását az esztergomi Balassa Kórus adta elő, Reményi Károly karnagy vezényletével. 2010-ben St. Martin mutatta be szaxofonra írt zeneszámát. Tavaly a Kaláka együttes adott élményt a közönségnek a Balassi-kardos Nagy Gáspár Esztergomi apokrif című versének megzenésítésével. Az idén a Misztrál együttes következik: ők szintén egy vers dallamosításával jelentkeznek, művük különleges hangzásvilágot ígér.

A Misztrál már kétszer szerepelt a Balassi-kard átadásán az utóbbi másfél évtizedben. 2004-ben megjelent Mezőn széllel járók című Balassi-CD-jük a műfaj – a verséneklés – csúcsai közé tartozik. Maga a Balassi-kard a tizenhatodik alkalommal adatik át, Bálint napján Budapesten. Ezúttal a magyar költő mellett egy kongói műfordító veheti át a szablyát.

www.preshaz.eu/Fesztival.htm

www.balassi.eu/Visszhang.htm

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/02/08/11/Misztral_osbemutato_a_Balassi_kard_atadasan.aspx

gondola
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó