Európa legszigorúbb drog- és büntetőjogi szabályozása jöhet
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet álláspontja szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a büntető törvénykönyv módosításáról szóló előterjesztése Európa legszigorúbb drogjogi és büntetőjogi szabályozását vezetné be - olvasható a szervezet csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2012. február 9. 11:17

Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője a közleményben hangsúlyozza: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előterjesztése az Európai Unió összes tagállamához, de még az 1999 és 2003 közötti szabályozáshoz képest is jóval szigorúbb drogjogi szabályozást vezetne be, hasonló szigorra példát nem Európában, inkább Délkelet-Ázsiában kereshetünk.


"A szigorú büntetések sehol a világon nem eredményezték a drogfogyasztás visszaszorulását, 1999 és 2003 között a fogyasztók aránya éppenséggel gyorsabb arányban nőtt, mint a 2003 után. A szigorítás ráadásul nem csak értelmetlen, de káros is, hiszen fiatalok százezreinek az életét, karrierjét törheti derékba, akiket ezáltal letaszít egy olyan csúszós lejtőn, ahol nehéz a megállás" - fogalmazott a szakértő.


A közleményben az olvasható: az előterjesztés szerint ugyanis, egy felnőtt korú gimnazista például egyetlen marihuánás cigaretta birtoklása miatt akár kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztésre ítélhető; illetve a tervezet megszüntetné a kábítószer-függőséggel kapcsolatos enyhébb szabályokat, továbbá az elterelésből is kizárná azokat a fiatalokat, akik rendszeres fogyasztók, és két éven belül többször is előállította őket a rendőr.


A jogvédő szervezet hangsúlyozza: az elterelésbe tízből kilenc esetben már így is alkalmi marihuánafogyasztók kerültek be, nem azok, akiknek valóban kezelésre van szükségük - ez az arány most tovább romlik, a drogfüggőket kezelés helyett börtön várja.
Sárosi Péter szerint az ellátórendszer költségvetési támogatását a kormány minimálisra csökkentette, így sok segítő szervezet, számos hiánypótló megelőző és ártalomcsökkentő program a megszűnés határára került.


Felelőtlen lépés a kormány részéről, hogy a szakmai szervezetek nélkül alkot új drogstratégiát és büntetőszabályokat. A TASZ minden törvényes eszközzel fellép az ellen, hogy a tervezetet elfogadja a parlament - zárul a TASZ közleménye.

mti
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó