Schmitt: Egységes, látható és érezhető a nemzetpolitika
Schmitt Pál köztársasági elnök szerint a magyar kormány egységes, látható és érezhető nemzetpolitikát folytat, ahogyan azt korábban ígérte.
2012. február 10. 11:39

A helsinki magyar nagykövetségen pénteken megrendezett állampolgársági eskütételen az államfő azt mondta, az egyszerűsített honosítás bevezetése óta több mint 130 ezren vették fel a magyar állampolgárságot, és további 60 ezren várnak arra, hogy felvehessék azt. Úgy vélte, az ezzel a lehetőséggel élők eddig is kötődtek Magyarországhoz, őrizték a magyar kultúrát és hagyományokat, most már azonban jogilag is kifejezhetik ezt. Ezáltal erősödött a magyar nemzet - tette hozzá Schmitt Pál.

Hangsúlyozta, a magyar állampolgárságot most felvettek közül többen nem a mai Magyarország területén, hanem "a Kárpát-medence valamelyik zugában" születtek, és hálásnak kell lenniük a szüleiknek, nagyszüleiknek, amiért átadták nekik magyar identitásukat.

Mint emlékeztetett, a kormány 2010-es hivatalba lépése után első intézkedései között megteremtette az egyszerűsített honosítás lehetőségét és június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

A Külügyminisztérium az MTI érdeklődésére közölte, hogy a finn Bevándorlási Hivatal adatai szerint 2010. december 31-én 1310 magyar állampolgár rendelkezett tartózkodási engedéllyel az országban. A finnországi magyar közösség főként családi okokból itt élő - jobbára vegyes házasságokat kötött -, illetve itt munkát vállaló, tanulmányokat végző magyarokból áll - tájékoztattak. Hozzátették, az elmúlt években megfigyelhető, hogy a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarok közül is többen vállalnak munkát, illetve tanulnak Finnországban.

A köztársasági elnök Helsinkiben az Arraiolos-csoport pénteken kezdődött  találkozóján vesz részt, ahol a finn, az osztrák, a német, az olasz, a lett, a portugál és a szlovén államfőkkel tanácskozik az Európát érintő kihívásokról.

Schmitt Pál pénteken kétoldalú megbeszélést folytat Danilo Türk szlovén, Andris Berzins lett és Heinz Fischer osztrák államfővel, valamint részt vesz a csúcstalálkozónak az Európai Unió erősségeiről és globális szerepvállalásáról és a kirekesztés elleni küzdelemről szóló plenáris ülésein.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó