Kuncze, az új Marosán
Az SZPE-t még 2009 nyarán hozták létre a Gyurcsány mellett a végsőkig kitartó, magukat liberálisnak hazudó megélhetési képviselők.
2012. február 15. 16:04

Kuncze Gábor a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) új elnökeként visszatér a politikai életbe – ezt maga is megerősítette, s azzal magyarázta, hogy sokan kérték erre. Megpróbáltam elképzelni az őt kérlelők hosszan kígyózó sorát, de aztán arra jutottam: rögtön az elején érdemes pontosítanunk Kuncze urat. Nem a közéletbe tér vissza, hanem újra csatasorba áll, hogy dolgozzon azért az egyetlen célért, ami 1993-as színre lépése óta vezérli. Ez pedig nem más, mint bizonyos posztkommunista és ál-liberális politikai szereplőkhöz köthető gazdasági érdekkörök elvtelen kiszolgálása.

Kunczénak nincs önálló akarata. Már én is megírtam róla (nem nagy felfedezés), hogy ez az ízetlenül tréfálkozó („Révész Mártíriusz”), máskor durván fenyegetőző („ciánkapszula-ügy”) személy valójában csakis azért lehetett a rendszerváltás utáni Magyarországon politikai vezető, miniszter és pártelnök, mert Pető Iván és Magyar Bálint így akart tréfálkozni a magyar társadalommal. A Pető-Magyar-féle viccnek pedig az volt a lényege, hogy kellett egy ember, aki hosszú időre felszámolja az önálló, becsületes liberális politizálás lehetőségét, és Hornnal, Medgyessyvel, Gyurcsánnyal tető alá hozza az üzleti érdekek által vezérelt koalíciókat.

Kuncze most már szabadelvűnek mondja magát – Deák Ferenc és Eötvös József forogna a sírjában, ha ezt hallaná. Az SZPE-t egyébként még 2009 nyarán hozták létre a Gyurcsány mellett a végsőkig kitartó, magukat liberálisnak hazudó megélhetési képviselők – azok, akik még a tarthatatlan, vállalhatatlan 2010-es költségvetést is simán megszavazták. Ettől eltekintve az SZPE csak papíron létezik – úgy látszik, most jött el az idő, hogy használják valamire. S hogy mire? Úgy gondolom, arra, hogy Kuncze elnök a következőkben eljátssza a szociáldemokratából kommunistává átvedlett Rákosi-vazallus, Marosán György 64 évvel ezelőtti szerepét. Marosán mai követője a megfelelő pillanatban előáll majd az ötlettel: olyan nagy a baj, olyan rossz irányba mennek a dolgok, hogy az SZPE-nek (és általában a liberálisoknak) Gyurcsány pártjában a helye.

Marosán trükkje egykor bejött: Rákosi hatalomra került, elkezdődött az évekig tartó szörnyű rémuralom. Marosán pedig az 1956-os forradalom vérbe fojtásakor elmondhatta a 20. század egyik leggonoszabb, a gyilkos sortüzeket megalapozó mondatát: Mától kezdve lövünk. Pillanatnyilag nem tartom reálisnak, de ezzel a rövid írással mégis figyelmeztetni szeretnék rá: Magyarország elemi érdeke, hogy a ciánozó Kuncze és a 2006-os rendőrterrort vezénylő Gyurcsány szövetsége soha többé ne juthasson a hatalom közelébe.

Retkes Attila/Nemzeti Szabadelvű Közösség
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 6. rész
  Ezúttal a művészet felé fordulunk. A kiváló művészettörténész, festő és kritikus Lyka Károly Magyar művészet – magyar határok című tanulmányát idézzük, melyben a tudós pontosságával elemzi a magyar és az európai kultúra összetartozását: „Hogy e kétféle művészet határa egyúttal Magyarországnak is természet építette keleti és déli határa, azt helyes lesz a művészettörténeti földrajz beszédes tényeként leszögezni. Aki e határokat rideg kézzel el akarná mozdítani, aligha lehet tisztában azzal, mit jelent egy ezer éven át fejlődött kultúra.”
 • Újrafoglalás
  Az új magyar nemzetpolitika megalkotóinak és megvalósítóinak van mire büszkének lenniük.
 • Bővül a gyermekfelügyeletet ellátó intézmények köre
  Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó