Az atomcsend-egyezményhez való csatlakozásra szólította fel az országokat az ENSZ főtitkára
A kísérleti atomrobbantásokat tiltó egyezményhez való csatlakozásra szólította fel a kormányokat Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára pénteken Bécsben.
2012. február 17. 14:24

Azok az országok, amelyek nem vesznek részt az átfogó atomcsend-szerződés egyezményében, nem teljesítik felelősségüket a nemzetközi közösséggel szemben - mondta Ban Ki Mun. A diplomata a szerződés életbe lépését előkészítő szervezet (CTBTO) fennállásának 15. évfordulója alkalmából tartott beszédet a bécsi ENSZ-központban. A tesztrobbantások tilalma "jogi és erkölcsi kötelezettség" - jelentette ki. Meggyőződését fejezte ki, hogy a tesztelés tilalma elvezet a nukleáris leszereléshez is.


Hogy az egyezmény hatályba lépjen, ahhoz még nyolc meghatározott országnak is alá kell még írnia, illetve megerősítenie azt. Ban Ki Mun kijelentette, kész elutazni az egyezményhez még nem csatlakozott országokba, hogy személyesen sürgesse a kormányokat. "Nincs jó ok a nem-csatlakozásra" - mondta. A főtitkár kérdésre válaszolva úgy vélekedett, kizárólag politikai akarat kérdése, hogy a szerződés életbe lépjen. "Több nyomásra van szükség" - tette hozzá.
Ban Ki Mun kijelentette, elkötelezett a nukleáristeszt- és atomfegyvermentes világ mellett. "A nukleáris robbantások szennyezik a környezetet, és a politikai légkört is, mert bizalmatlanságot, elszigetelődést és félelmet szülnek" - mondta.


Tóth Tibor, a szerződés előkészítő bizottságának főtitkára felidézte, hogy a CTBTO számos akadályon jutott túl a 15 év alatt. Kiemelte, hogy a CTBTO előrejelző- és mérőhálózata fokozatosan gyarapodott és jelenleg közel háromszáz állomásból áll. Mint fogalmazott, az ellenőrzési rendszer és a szervezet is "új paradigmát" képvisel, mert teljes egészében multilaterális és globális hálózatot alkot.
A szervezet válaszúthoz érkezett - mondta a jövőre előretekintve. "Döntenünk kell, hogy milyen utat választunk. El kell döntenünk, hogy komolyan vesszük-e célunkat, a globális nukleáris robbantások tilalmát" - mondta. A siker nem csak a politikai vezetőkön áll, de "mindannyiunkon" - tette hozzá.


Ban Ki Mun egy közel-keleti atomfegyver-mentes övezet mellett is szót emelt. Egy ilyen egyezmény kedvezne a bizalomerősítésnek a világ egy nagyon bizonytalan részén - tette hozzá.


Az átfogó atomcsend-szerződést (CTBT) 1996-ban fogadta el az ENSZ közgyűlése, és még abban az évben megnyitották aláírásra. Eddig 182 ország írta alá az ENSZ közel kétszáz tagállama közül, ebből 156 ratifikálta is. Hogy hatályba lépjen, ahhoz még nyolc meghatározott országnak is alá kell még írnia, illetve megerősítenie. A nyolc, nukleáris technológiával rendelkező ország Kína, Észak-Korea, Egyiptom, India, Irán, Izrael, Pakisztán és az Egyesült Államok. Egy lépéssel közelebb jutott a hatályba lépéshez, amikor Indonézia parlamentje tavaly év végén ratifikálta azt.
A listán eredetileg 44 ország szerepelt, mindazok az államok, amelyek részt vettek az előkészítő tárgyalásokon, és akkor atomreaktorokkal vagy kutatóreaktorokkal rendelkeztek.


A szerződést előkészítő szervezet, a CTBTO a nukleáris robbantások észlelésére nemzetközi megfigyelő rendszert működtet. A mintegy háromszáz mérőállomásból álló globális rendszer a földrengések erősségének mérésére és szökőár-előrejelzésre is alkalmas.

mti
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
MTI Hírfelhasználó