Újabb segítség a devizahiteleseknek?
A közszférában dolgozó devizahiteleseknek kamatkedvezmény és egyszeri, vissza nem térítendő támogatás is jár az árfolyamrögzítéshez, bár a részletek még nem ismertek. A végtörlesztés után még mindig 800 ezer devizahiteles maradt Magyarországon, közülük négy-hatszázezren élhetnek az árfolyamgát lehetőségével.
2012. február 19. 16:33

Gergely Péter hitelszakértő szerint egy-két hónapon belül csökken majd a törlesztőrészletük azoknak a devizahiteleseknek, akik az árfolyamrögzítést választják. A szakember azt tanácsolja nekik, hogy ne költsék el a piaci és a fix árfolyam különbségét.

„Én úgy gondolom, hogy ennek a maradék pénznek a felét érdemes akár lakástakarék-pénztári megtakarításban is fialtatni, a másik felét akár inkább banki akciós betétekben vagy befektetési alapokban, hogyha mégis bármi probléma történik: elveszítjük a munkahelyünket, emelkedik a kamata a hitelnek – hiszen erre az árfolyamrögzítés nem vonatkozik –, akkor legyen egy olyan tartalék, ahova nyúlni tudunk, hiszen ha feléljük ezt a pénzt, és bármilyen probléma történik, akkor már további segítséget nem várhatunk.”

Még 800 000 devizahiteles maradt

A végtörlesztés után még mindig 800 000 devizahiteles maradt Magyarországon, közülük négy-hatszázezren élhetnek az árfolyamgát lehetőségével. Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint „az egyik közvetlen hatás valószínűleg az lesz, hogy ha az árfolyamgát könnyebbséget hoz az adósoknak, akkor azok, akik kimondottan a fizetési nehézségek miatt akarták eladni az ingatlanukat, ők visszaléphetnek az eladástól. Ez egy kínálati csökkenést hoz, ennek mértékét nehéz megítélni, nagyjából 10 százalékra tehető. Nem biztos, hogy lesz ekkora a kínálati csökkenés, de alapvetően csökkenésre lehet számítani. A másik hatás pedig a banki hitelportfóliókon keresztül hathat, de ez közvetett hatás, ha kevesebb ember esik késedelembe, akkor a banki hitelportfóliók is könnyebben tudnak kitisztulni.”

Az árfolyamrögzítés törvényi feltétele, hogy az adós forintban törlessze a devizahitelt, ne legyen 90 napon túli elmaradása, a fedezetként szolgáló ingatlan pedig ne érjen többet 30 millió forintnál.

hírTV
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó