Exkluzív: egy fideszes képviselő Geréb kegyelme ellen szól!
Rónaszékiné Keresztes Mónika: nem szabad összekeverni a Geréb Ágnes-jelenséget az otthonszülés kérdésével!
2012. február 28. 14:05

A közelmúltban három kereszténydemokrata politikus Geréb Ágnes ügyével kapcsolatban kegyelmi kérvénnyel fordult a köztársasági elnökhöz. Rónaszékiné Keresztes Monika fideszes parlamenti képviselő, hétgyermekes anyuka nem támogatja a kezdeményezést, azt is elárulta, miért. A Családháló exkluzív riportja.

A mai napon eljutott a csaladhalo.hu-hoz Rónaszékiné Keresztes Mónika levele, amely ellenvéleményt fogalmaz meg a három kereszténydemokrata és fideszes képviselő beadványával kapcsolatban. A hétgyerekes anyuka - bár ő maga mindannyiszor kórházban szült - nem az otthonszülést ellenzi, csupán a szülésznő felelősségét hangsúlyozza a kérdéses esetekkel kapcsolatban. A parlament csúcstartó anyukáját kérdeztük.

- Mennyire osztotta meg a Fidesz frakcióját Tarnai Richárd, Michl Józseffel és Bús Balázzsal közös levele, majd néhány fideszes képviselő írása, melyben Schmitt Pált arra kérik, adjon kegyelmet Geréb Ágnesnek? Ön mostani levelében ellenvéleményt fogalmaz meg…

Nem végeztem kutatást arról, hogy kinek mi a véleménye az üggyel kapcsolatban, de az biztos, hogy törést nem okozott a dolog. Nyilvánvaló, hogy ez egy nagyon komoly vita, de egyik vagy másik vélemény sem kap prioritást benne. A frakciónak összességében az a célja, hogy lehetőség legyen biztonságos, szakmailag alátámasztott, háborítatlan szülésre.

 - Mi a véleménye arról, hogy az egyenlő bánásmód elvének érvényesítését kérték Geréb-ügyben, azaz hogy a szülésznőt ugyanannyira vonják felelősségre, mint a műhibát elkövető orvosokat?

Azok, akik ezzel érvelnek, nem neveznek meg konkrét esetet, a kórházakban történt problémákat átfogó módon nevezik meg. A Geréb-ügy viszont egy konkrét eset, ott nem lehet általánosítani. De ha valakinek valóban tudomása van kórházban történt műhibáról, természetesen ott is feljelentést kell tenni és ki kell vizsgálni az ügyet!

 - Említette, hogy az utóbbi időben nagyon sokan keresték meg azzal, hogy foglaljon állást a kérvénnyel kapcsolatban. Hétgyermekes édesanyaként az Ön valóban meg is tapasztalhatta a szülést, a kórházi körülményeket. Ha ma választana, most is a kórházi szülés mellett döntene?

Nekem az a személyes véleményem, hogy azt a helyet kell választani, ahol biztonságban vagyok, ahol szükség esetén ott a műtő is. Az unokám egy éve született, teljesen problémamentes volt a terhesség, nagyon tudatosan készültek a szülésre is, de az utolsó pillanatban kiderült, a köldökzsinór keresztben köti a babát, mint egy biztonsági öv. Azonnal a műtőben kötöttek ki, pedig nem császárnak indult a dolog. Ha száz - de még ha csak öt - kilométerre is van a kórház, csökkennek a túlélési esélyek.

Persze ott, ahol szigorú feltételekkel van szabályozva a dolog - Svédországban például még azt is lemérik, a kapubejárón befér-e a mentő – ott azért más a helyzet. De ezekben az országokban a forrás is több erre a célra. Én nem ítélem el azt, aki ezt a megoldást választja, sőt, bízom benne, hogy itthon is kialakulnak majd a megfelelő feltételek. Sajnos azonban nálunk egyelőre az alapellátás is komoly gondokkal küzd.

Egyébként én minden érában szültem, az első három gyermekemnél még nem lehetett bent az édesapa, de később ezen – éppen Harrach minisztersége alatt – változtattak. A MÁV Kórházban volt minden, dobogó, labda, bordásfal, de az a tapasztalatom, hogy az édesanyának a férjre és az orvosra van elsősorban szüksége, hogy biztonságban érezze magát.

Geréb Ágnesnek gondolnia kellett volna arra, hova viszi felelősen a szülő nőt, ha baj van. Ezt nem mint jogász, hanem mint édesanya és politikus mondom. Nem szabad összekeverni a Geréb Ágnes-jelenséget az otthonszülés kérdésével!

Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte február elején. A korábbi 5 esztendő helyett 10 évre tiltották el a szülész-nőgyógyászi és szülésznői tevékenység gyakorlásától, ezen kívül 1,5 millió forintnyi bűnügyi költséget is ki kell fizetnie és egy év után sem szabadulhat feltételesen. A doktornő egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt kapta a bűntetést. Ügyével kapcsolatban három kereszténydemokrata képviselő nyújtott be kérelmet nemrég Schmitt Pálhoz. Ők az egyenlő bánásmód elvére hivatkoznak.

Alább olvasható a képviselő asszony válaszlevele Geréb Ágnes kegyelmi kérvényével kapcsolatban.

Tisztelt Levélíró!

Hetek óta, többedik levél érkezik hozzám, mely a megszólítás alapján személyemnek szól, de úgy tűnik, általános megfogalmazásról van szó. Olyannyira, hogy ugyanezen levelet több képviselőtársam is megkapta, és a megszólítás ellenére a levélben, mint képviselő asszonyt, kérik együttműködésre. Erre, kérem odafigyelni! Válaszom tehát, minden, hozzám érkezett levél feladójához szól.

Geréb Ágnes ügyében a véleményem, válaszom a következő:

A cikk folytatása itt: http://csaladhalo.hu/cikk/hatter/exkluziv-egy-fideszes-kepviselo-gereb-kegyelme-ellen-szol

csaladhalo.hu
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó