Peking az alapvető érdekek kölcsönös tiszteletben tartására szólít fel
Az alapvető érdekek kölcsönös tiszteletben tartására szólította fel az Egyesült Államokat a kínai külügyminiszter keddi pekingi sajtóértekezletén.
2012. március 6. 12:18

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) az Országos Népi Gyűlés, vagyis a kínai parlament éves ülésszakához kapcsolódó hagyományos nemzetközi tájékoztatóján úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak óvatosan kell kezelnie a Kína alapvető érdekeit érintő területeket, mint például Tajvan vagy Tibet ügyét. Hozzátette: Kínának és az Egyesült Államoknak egyaránt tiszteletben kell tartania egymás alapvető érdekeit és aggodalmait.


Dacára az egyes kérdésekben megmutatkozó különbségeknek és egyet nem értésnek, a kínai-amerikai kapcsolatok összességében előre haladnak - jegyezte meg Jang Csie-cse.


Az európai ügyekre áttérve a külügyminiszter kijelentette: Kína bízik az euróban és Európában, és folytatja befektetéseit a kontinensen.
Peking meggyőződése, hogy Európa rendelkezik a szükséges képességgel és bölcsességgel, ami az átmeneti nehézségekből való kilábaláshoz, a hitelválság jelentette problémák megoldásához szükséges - mondta.


A környező országokkal meglévő területi, elsősorban a dél-kínai-tengeri és kelet-kínai-tengeri szigetek hovatartozása körüli vitákról szólva Jang hangoztatta: Peking arra számít, hogy az érintett országok békésen kezelik ezeket az ügyeket, és nézeteltéréseiket egyeztetésekkel igyekeznek megoldani.

mti
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
  • Nagykövet a tehetségek birodalmában
    A népdalt, annak közvetlensége, személyessége és természetes egyszerűsége okán mindenki magénak érezheti. Egy olyan, a régi paraszti kultúrából ránk maradt zenei örökség, melynek újra és újra meg kell találni helyét mindennapi életünkben, mai világunkban.
MTI Hírfelhasználó