Amerikai katonai repülőgépek mennek Lengyelországba
Lengyelországban fog állomásozni az amerikai légierő néhány gépe az idei évtől; a nemzetvédelmi tárca nem erősítette meg a hírt, de szakértői szerint az amerikai jelenlét garantálná az ország biztonságát - írta csütörtökön a Gazeta Wyborcza.
2012. március 9. 09:00

A baloldali liberális napilapnak Stefan Rutkowski, a légierő harcászati repülőerejének vezetője azt mondta, az állomásoztatás részleteit még egyeztetik. Valószínűleg rotációs rendben négy-nyolc F-16-os vadászgép és egy C-130-as Hercules teherszállító jelenléte várható.

"Állandó jelleggel körülbelül tízfős személyzet állomásozna a lengyel támaszponton, a pilóták és a műszaki személyzet pedig váltanák egymást" - mondta. Rickardo Bodden, az amerikai légierők európai parancsnokságának (USAFE) szóvivője kizárta egy állandó légi támaszpont létrehozását.
Szakértők hangsúlyozzák, hogy még a csekély létszámú jelenlét is fontos politikai üzenet: jelzi, hogy az Egyesült Államok komolyan veszi a térség biztonságát.

A két légierő parancsnoksága szerint a jövőben az amerikaiak a harcra kész (combat ready) státuszú lengyel pilótákkal rendszeresen közös feladatokat hajtanak majd végre. Rutkowski ugyanakkor kizárta, hogy a NATO-gépek által felügyelt balti országok légterében is megjelenjenek az amerikaiak.

A lap szerint eredetileg kétszer több vadászgépre és négy teherszállítóra számítottak a lengyelek, de a gépek csak jövőre jelentek volna meg Lengyelországban.

Kitekintő
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gulyás: nem zárható ki, hogy szigorítanak az intézkedéseken
  Bár Magyarországon napról napra csökken a koronavírus-esetszám, a környező országok többségére ez nem igaz, ezért nem zárható ki, hogy a kormány az operatív törzs tanácsára szigorításokat vezet be, akár a következő napokban - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón.
 • Orbán: nemzeti önbecsülés nem képzelhető el az agrárium nélkül
  Nemzeti önbecsülés nem képzelhető el az agrárium nélkül - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján, csütörtökön Budapesten.
 • Kockázatos az ellenzéknek a közös lista
  Az ellenzéki pártok külön indulása esetén a Fidesz-KDNP 51 százalékot szerezne egy most vasárnapi választáson, de ha egy a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig tartó közös lista lenne, akkor akár 56 százalékot is elérhetnének a kormánypártok - ismertette a Nézőpont Intézet legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatása eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó