Amerikai katonai repülőgépek mennek Lengyelországba
Lengyelországban fog állomásozni az amerikai légierő néhány gépe az idei évtől; a nemzetvédelmi tárca nem erősítette meg a hírt, de szakértői szerint az amerikai jelenlét garantálná az ország biztonságát - írta csütörtökön a Gazeta Wyborcza.
2012. március 9. 09:00

A baloldali liberális napilapnak Stefan Rutkowski, a légierő harcászati repülőerejének vezetője azt mondta, az állomásoztatás részleteit még egyeztetik. Valószínűleg rotációs rendben négy-nyolc F-16-os vadászgép és egy C-130-as Hercules teherszállító jelenléte várható.

"Állandó jelleggel körülbelül tízfős személyzet állomásozna a lengyel támaszponton, a pilóták és a műszaki személyzet pedig váltanák egymást" - mondta. Rickardo Bodden, az amerikai légierők európai parancsnokságának (USAFE) szóvivője kizárta egy állandó légi támaszpont létrehozását.
Szakértők hangsúlyozzák, hogy még a csekély létszámú jelenlét is fontos politikai üzenet: jelzi, hogy az Egyesült Államok komolyan veszi a térség biztonságát.

A két légierő parancsnoksága szerint a jövőben az amerikaiak a harcra kész (combat ready) státuszú lengyel pilótákkal rendszeresen közös feladatokat hajtanak majd végre. Rutkowski ugyanakkor kizárta, hogy a NATO-gépek által felügyelt balti országok légterében is megjelenjenek az amerikaiak.

A lap szerint eredetileg kétszer több vadászgépre és négy teherszállítóra számítottak a lengyelek, de a gépek csak jövőre jelentek volna meg Lengyelországban.

Kitekintő
  • Orbán: A baloldal be akarja hozni a migránsokat
    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.
  • A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítása a fő cél
    A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítását említette a három hét múlva esedékes önkormányzati választások előtti legfőbb feladatnak egy szombati budapesti sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely.
  • Felívelő korszak elején az ország
    Magyarország megmutatta, hogy sikeres lehet a családokra építő és a bevándorlást elutasító politika, emiatt támadják hazánkat Brüsszelben. Demokratának lenni azonban annyit jelent, hogy nem félünk, ezért kiállunk az igazunkért – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit, akit az igazságügyi miniszteri feladatairól és a közelgő önkormányzati választásról is kérdeztünk.
MTI Hírfelhasználó