Amerikai katonai repülőgépek mennek Lengyelországba
Lengyelországban fog állomásozni az amerikai légierő néhány gépe az idei évtől; a nemzetvédelmi tárca nem erősítette meg a hírt, de szakértői szerint az amerikai jelenlét garantálná az ország biztonságát - írta csütörtökön a Gazeta Wyborcza.
2012. március 9. 09:00

A baloldali liberális napilapnak Stefan Rutkowski, a légierő harcászati repülőerejének vezetője azt mondta, az állomásoztatás részleteit még egyeztetik. Valószínűleg rotációs rendben négy-nyolc F-16-os vadászgép és egy C-130-as Hercules teherszállító jelenléte várható.

"Állandó jelleggel körülbelül tízfős személyzet állomásozna a lengyel támaszponton, a pilóták és a műszaki személyzet pedig váltanák egymást" - mondta. Rickardo Bodden, az amerikai légierők európai parancsnokságának (USAFE) szóvivője kizárta egy állandó légi támaszpont létrehozását.
Szakértők hangsúlyozzák, hogy még a csekély létszámú jelenlét is fontos politikai üzenet: jelzi, hogy az Egyesült Államok komolyan veszi a térség biztonságát.

A két légierő parancsnoksága szerint a jövőben az amerikaiak a harcra kész (combat ready) státuszú lengyel pilótákkal rendszeresen közös feladatokat hajtanak majd végre. Rutkowski ugyanakkor kizárta, hogy a NATO-gépek által felügyelt balti országok légterében is megjelenjenek az amerikaiak.

A lap szerint eredetileg kétszer több vadászgépre és négy teherszállítóra számítottak a lengyelek, de a gépek csak jövőre jelentek volna meg Lengyelországban.

Kitekintő
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó