Santorum nyerte az alabamai és a mississippi előválasztást
Szoros versenyben Rick Santorum győzött a republikánusok keddi alabamai és mississippi előválasztásán, amivel a saját hátországában, az amerikai Délen verte meg Newt Gingrichet, és egyúttal azt is megakadályozta, hogy a konzervatív szavazatok megoszlása miatt a nevető harmadik, a mérsékelt Mitt Romney legyen a befutó.
2012. március 14. 05:34

"Újra megtettük!" - jelentette ki híveinek Santorum győzelmi beszédében, amelyet már a jelöltállító közdelem egy következő állomásán, a március 24-én előválasztó Louisianában tartott meg. A volt pennsylvaniai szenátor remek teljesítményével rácáfolt Romney elhamarkodott keddi kijelentésére, miszerint riválisának kampánya a "kétségbeesett végéhez érkezett"


    "Itt az ideje, hogy a konzervatívok összezárjanak" - hangsúlyozta az két államban győzött elnökjelölt-aspiráns, hozzátéve: "még a konvenció (a Republikánus Párt jelöltválasztó augusztusi országos nagy konferenciája) előtt el fogjuk nyerni ezt a jelölést".


    "Ha konzervatív jelöltet állítunk, le fogjuk győzni Barack Obamát" - mondta Santorum, aki rámutatott, hogy hiába költött hatalmas összegeket a kampányra Romney - médiaforrások szerint háromszor annyit mint az összes többi aspiráns együttvéve - nem tudta kiharcolni, hogy a párt megkerülhetetlen jelöltjévé lépjen elő.
    Ebbe a momentumba kapaszkodott bele Gingrich is, aki a nem végleges eredmények szerint mindkét államban a második helyen végzett. Ezzel az eredménnyel azonban meghiúsult az a terve, hogy a szűkebb, déli pátriájában aratott győzelmével ismét Romney versenyképes alternatívájaként pozícionálja magát.


    "A mítosz, hogy Romney megkerülhetetlen, összeomlott" - mondta Gingrich, s egyúttal - dacolva a visszalépését sürgető felhívásokkal - kijelentette, hogy egészen Republikánus Párt országos konvenciójáig versenyben marad.


    Gingrich hangsúlyozta, hogy a két déli államban konzervatívok megszerezték a konvencióra küldhető küldöttek több mint kétharmadát (a delegátusokat a leadott szavazatok alapján osztják el a jelöltek között, Alabamában 47, Mississippiben pedig 37 kötött mandátumú küldött sorsa dőlt el). Úgy vélekedett, hogy a párt országos konvenciójáig az előválasztási küzdelemnek nem lesz egyértelmű győztese, ezért a republikánusoknak olyan jelöltet kell majd állítaniuk - ezzel magára utalt - aki a vitákban határozott vereséget tud mérni Obamára.


    Beszédében Santorum és Gingrich egyaránt Obamát kárhoztatta a magas benzinárak miatt, s egyaránt ígéretet tett azok visszaszorítására.
    Romney, aki szoros küzdelemben végzett a harmadik helyen a két déli államban, abban reménykedik, hogy helyi idő szerint kedden győzni tud még Hawaii államban és Amerikai Szamoán, ahol jelöltállító gyűléseket tartanak.


    Alabama és Mississippi után CNN nem hivatalos összesítése szerint Romney 480, Santorum 234, Gingrich 139, Paul pedig 66 delegátus támogatására számíthat az országos konvención. A jelöltség elnyeréséhez összesen 1144 szavazatra lesz szükség.


    Az Ipsos közvélemény-kutató intézetnek a Reuters hírügynökség számára elvégzett felmérésének szerdán nyilvánosságra hozott adataiból egyébként az derült ki, hogy az amerikaiak 50 százaléka kedvező, 48 százaléka pedig negatív véleménnyel van a republikánus elnökaspiránsok által leváltani kívánt Obama elnök teljesítményéről. Ez javulást jelent a februári adatokhoz képest, akkor csak 49 százalék volt elégedett az elnök munkájával.
    A Gallup ugyancsak szerdán ismertetett mérése szerint 49 százalék vélekedik kedvezően arról, amit a Fehér Ház lakója az elmúlt három évben letett az asztalra, ami szintén javuló tendenciát jelez a múlt heti adatokhoz képest.


    Az Ipsos és Gallup keddi adatai árnyalják a CBS News és a The New York Times által hétfőn a nyilvánosság elé tárt képet, amely szerint Obama teljesítményének értékelése negatív rekordot döntött: az amerikaiaknak mindössze a 41 százaléka elégedett az elnök munkájával, szemben a februári 50 százalékkal. Annak a felmérésnek a következtetései szerint Obama népszerűségvesztésében komoly szerepe van a benzinárak emelkedésének.

mti
  • Miért félnek Trumptól még mindig?
    Aki alternatív világértelmezési keretet és fogalom-készletet merészel használni, azt egész egyszerűen kitiltják minden létező platformról, és ezzel volt valóság, nincs valóság, egy gonddal kevesebb.
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
MTI Hírfelhasználó