Külföldön dolgozunk, kapunk családi ellátást?
Mi a teendő abban az esetben, ha a szülők úgy döntenek, külföldön vállalnak munkát? Jár-e például Németországban is a családi ellátás, számít-e, hogy a szülők nem német állampolgárok? Az EUvonal szakértőjét kérdezte a családháló.hu.
2012. március 16. 08:32

Vannak olyan élethelyzetek, amikor nagy döntést kell hozni, ilyen az is, amikor a szülők külföldön kapnak munkát, és úgy döntenek, ott folytatják tovább a közös életüket a gyerekekkel együtt. Ilyenkor érdemes tudni azt is, hogy a család a továbbiakban milyen családi támogatásokra jogosult abban az esetben, ha egy másik európai uniós országba költözik át.

Milyen szabályok vonatkoznak a családra?

Először is le kell szögezni, hogy az Európai Unió nem hozott létre egységes szociális védelmi rendszert, a tagállamok továbbra is maguk alakítják ki szociális ellátórendszerüket. Ennek megfelelően alapvetően minden ország saját hatáskörébe tartozik az igénybe vehető ellátások és az ellátásokra jogosultak körének meghatározása, a jogosultsági feltételek nemzeti jogszabályban történő rögzítése.

Ennek megfelelően a szociális biztonsági ellátások területén az EU csak koordinációra törekszik, amelynek célja a tagállamok között szabadon mozgó személyek szociális védelmének biztosítása A 883/04/EK uniós koordinációs rendelet alapján egy uniós polgárra csak egy tagállam jogszabályai alkalmazandók. Ez a tagállam pedig általában a munkavégzés tagállama: "a munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként egy tagállamban tevékenységet folytató személyek az adott tagállam jogszabályainak hatálya alá tartoznak" (11.cikk(3) bekezdés)).

A családi ellátásokkal kapcsolatban és a fentiekkel összhangban elmondható, hogy az egyes ellátásokra való jogosultság nem annak függvénye, hogy a szülők mely tagállam állampolgárai. Amennyiben az apa és az anya is német munkaviszonnyal és biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, a családi támogatás szempontjából joghatósággal rendelkező ország Németország lesz, tehát a juttatásokat kint kell majd igényelni, az ottani szabályok és feltételek szerint.

A családi ellátásokat (családi pótlék, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély) tekintve elmondható, hogy ha a család Németországban fog élni, és mindkét szülő német munkaviszonnyal fog rendelkezni, megnyílik a jogosultságuk a német ellátásokra. Mivel a lakóhelyük is Németországban lesz, az illetékes magyar és német hatóságok úgy döntenek majd, hogy az ellátásokat elsődlegesen Németország folyósítsa.

A cikk folytatásához kattintson ide!

családháló.hu
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó