2-3 forinttal lehet lehet drágább a benzin
Míg a héten a forint árfolyamának gyengülése miatt emelkedtek a hazai üzemanyagárak, az előttünk álló napokban a finomított termékárak miatt kerülhet sor újabb drágulásra a hazai kutakon. Az ármozgások alapján egy literenként 2-3 forintos áremelkedésnek van legnagyobb valószínűsége.
2012. március 18. 10:55

Bár csütörtökön az olajár érdemben esett arra a hírre, hogy Amerika és Nagy-Britannia megegyeztek stratégiai olajkészleteik felszabadításáról, a felek hamar cáfolták a lapértesüléseket, és az olajár is a korábban látott szintekre emelkedett. A Brent árfolyama így továbbra is a 124 dolláros magasságokban tartózkodott a héten.

Eközben a finomított termékárak még emelkedtek is egy kicsit, a benzin esetében az átlagos, dollárban mért jegyzésár 1,9 százalékkal, a gázolajé pedig 1,3 százalékkal került feljebb.

A forint árfolyama az igen kedvező nemzetközi befektetői környezetben hajszálnyit erősödni is tudott a dollárral szemben, ami alapvetően kedvezően értékelhető a hazai autósok számára. Míg múlt héten átlagosan 223 forint/dolláros szintek voltak jellemzők, az utóbbi napokban már a 222,6-os értékek közelében járt a kurzus. Mindezek következtében a forintban mért benzinár 1,7, a gázolajár pedig 1,2 százalékkal emelkedett.

Míg a héten a forint árfolyamának gyengülése miatt emelkedtek jelentős mértékben a hazai üzemanyagárak, ezúttal a finomított termékárak számlájára lehet majd írni a drágulást. Az utóbbi napok folyamatait látva annak van legnagyobb valószínűsége a Portfolio.hu véleménye szerint, hogy a benzin és a gázolaj esetében is 2-3 forintos áremelés lesz szerdán.

A portál által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

portfolio.hu nyomán
Címkék:
MTI Hírfelhasználó