Mit hallgat érdeklődve Orbán Viktor?
Érdeklődve hallgatom azokat a demokráciáról beszélni, akik sosem éltek diktatúrában – fogalmazott az albán miniszterelnökkel tartott közös budapesti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.
2012. március 19. 13:30

Megtiszteltetés, hogy Albánia miniszterelnöke ellátogatott hozzánk – fogalmazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök Sali Berisha albán kormányfővel tartott közös budapesti sajtótájékoztatóján.

– Amikor az ember körülnéz az európai vezetők díszes koszorúján, kevés olyan embert lát, mint a mai vendégünk, a kommunista rendszer összeomlása óta meghatározó szerepet játszott. Azért is tiszteljük az albánokat, mert nehéz történelmi háttérből kell, hogy kiemelkedjenek. Mindig érdeklődve hallgatom azokat a demokráciáról beszélni, akik sosem éltek diktatúrában – fogalmazott a magyar kormányfő, aki szerint ha az ember a színekre néz, akkor tudja, milyen a fehér, ha ismeri a feketét. – Ha valaki tudja, mi a szabadság, hát az albánok tudják – jelentette ki Orbán, szabadságharcosnak nevezve albán kollégáját.

Albániáról a történelmi szimpátián túl hangsúlyozta, fontos ország lesz, „sokkal fontosabb lesz annál, mint azt nagyon sokan gondolják Európában”; növekvő ország, nemzeti összterméke és népessége is növekszik, valamint saját határain kívül nagy számú albán közössége van. „Nincs kétségünk afelől, hogy a következő húsz év föl fogja értékelni Albániát” – húzta alá a kormányfő, megismételve azt a korábbi képet, miszerint Európa motorját éppen ebben a térségben, illetve a Nyugat-Balkánon fogják beindítani.

– Ami a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat illeti, a legnagyobb feladat, hogy valahogyan több erőt és energiát helyezzünk ezekbe – tette hozzá Orbán Viktor.

Várják a magyar cégeket

Sali Berisha a legmélyebb tiszteletét fejezte ki „a magyar nép és a magyar állam iránt”. Mindenkinek megköszönte azt a segítséget, amit eddig adtak Albániának különböző fontos projektekben; hogy Albánia az európai családhoz, az EU-hoz és a NATO-hoz tartozzon.

Hangsúlyozta, látogatása éppen abban az időben zajlik, amikor a két ország közti diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulója, illetve Albánia 100. születésnapja van. Az alakulás idejéről idézve külön köszönetet mondott azért, hogy mennyi támogatást adott hazánk Albániának. „Az albánok igazi barátra és jó támogatóra találtak Magyarországban” – közölte Sali Berisha.

A gazdasági kapcsolatokat Orbánnal egyetértésben kiaknázatlannak tartja: főleg az energetikai területen vannak még lehetőségek. „Mi most építünk új utakat, sok külföldi cég vesz részt ebben, nagyon várjuk a magyar cégeket” – jelezte a kormányfő, akinek a megbeszélésen Orbán megígérte, albán diákoknak fognak segíteni felsőoktatási tanulmányaikban, és mezőgazdasági területen is szorosabb együttműködés várható. Befejezésül jó barátjának nevezte a magyar miniszterelnököt, akit biztosított: „A magyar nép hihetetlen erő volt Albánia számára.”

Orbán Viktor előzőleg tavaly júniusban, EU-elnökségünk idején járt Albániában, ahol megbeszéléseket folytatott albán kollégájával, támogatást ígérve az ország uniós csatlakozásához, európai érdeknek nevezve azt. A kormányfő akkor a Tiranai Egyetemen is előadott. Albánia 2006 óta az Európai Unió társult országa, s 2009 áprilisában kérte felvételét.

MNO
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó