"Van értelme a jövőn dolgozni"
Az egészségügyben dolgozó, közel 86 ezer embert érintő alapbér-emelést jelentett be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Szócska Miklóssal és Giró-Szász Andrással együtt.
2012. március 20. 14:37

Az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak élet-és munkakörülményeinek javítása érdekében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága az elmúlt hónapokban széleskörű és konstruktív egyeztetéseket tartott az érdekképviseleti szervezetekkel. A nehéz gazdasági körülmények között is egyértelmű, hogy az emberi erőforrás-krízist kezelnie kell tudni a tárcának – húzta alá a kormányszóvivő.

Giró-Szász András hangsúlyozta: tiszta, életszerű, mind a betegeket, mind az ágazatban dolgozókat megfelelően kiszolgáló egészségügy létrehozása a kormány célja, és ebben egyértelműen partnerként számítanak az orvosokra, az egészségügyben dolgozókra.

Réthelyi Miklós elmondta, a béremelés 16520 járó és fekvőbetege-ellátásban dolgozó orvost, 67978 a betegellátásban közvetlenül részt vevő szakdolgozót, és 1380 ez egészségügyben dolgozó egyéb munkavállalót érint.

A béremelés az egészségügy sorsfordító kérdése

Réthelyi Miklós a fizetések emelését az egészségügy sorsfordító kérdésének nevezte. Egy olyan adósság törlesztését kezdtük meg, mellyel mind az ágazatban dolgozóknak, mind a társadalomnak tartozott a politika évtizedek óta. A részletekről szólva a miniszter elmondta, az idei alapbér-emelés közel 86 ezer dolgozó érint; 16520 járó és fekvőbeteg-ellátásban dolgozó orvost, 67978 a betegellátásban közvetlenül részt vevő szakdolgozót, és 1380 ez egészségügyben dolgozó egyéb munkavállalót.

A kormány célja a fenntarthatatlan és elavult rendszerek hatékony megújítása. A belső hatékonysági tartalékok mobilizálása forrásteremtő eszközzé vált. Módszeres rendszerépítésben vagyunk, melynek elválaszthatatlan része az ágazatban dolgozók számára kiszámítható életpálya biztosítása európai szintű munkakörnyezetben, jól szervezett képzési háttérrel. Célunk az is, hogy jól átgondolt népegészségügyi intézkedésekkel és programokkal életéveket nyerjünk a magyar lakosságnak és erőmegtakarítást a rendszerben dolgozóknak. Elkezdődött a képzési és szakképzési rendszer megújítása, melybe uniós forrásokat is bevonnak - fejtette ki Réthelyi Miklós.

A forrásokért meg kellett dolgozni

Szócska Miklós, az egészségügy megmentését a chilei bányamentő akcióhoz hasonlítva, megköszönte mindenkinek, „akik kitartottak, és bízom benne, hogy ebből az üzenetből is értik, van értelme a jövőn dolgozni”. Az egészségügyért felelős államtitkár emellett köszönetet mondott a tárgyalópartnereknek is. Bízom benne, hogy ez a jövőben is így marad – fűzte hozzá. Ennek a mentőakciónak, ennek a mostani fázisnak a forrásait meg kellett teremtenünk, ezért meg kellett dolgoznunk – jelentette ki. Mint mondta, ennek előzményeként tekinthetünk az ösztöndíjprogramra, valamint a háziorvosoknak juttatott kártyapénz.

Szócska Miklós hangsúlyozta, hogy az orvosok esetében 350 ezer forintos, ügyeletektől mentes bruttó bérig bruttó 65 ezer 823 forintra jön ki az emelés összege. Ebbe a kategóriába tartozik az orvosok nyolcvan százaléka – szögezte le. E fölött az összeg fölött tízezer forintos sávonként 5000 forinttal csökkenő mértékű az emelés. A szakdolgozók esetében pedig az államtitkár kiemelte, hogy eddig „komoly gondot okozott, hogy egy képzetlen pályakezdő ugyanannyit keres, mint egy húsz éve a pályán levő, képzett kolléga”. Éppen ezért új bértábla lép életbe – jelentette ki a politikus, hozzátéve: 22 ezer fő 20 ezer forint feletti béremelésre számíthat, 32 300 főnek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke.

Uniós források is rendelkezésre állnak

Az államtitkár rámutatott, hogy emellett uniós források is rendelkezésre állnak az emberi erőforrás fejlesztésre, foglalkoztatásra. Az intézmények pályázhatnak ezekre a forrásokra; az állam pedig igyekszik olyan szakmai programokat összeállítani, hogy kétharmad-egyharmad arányban a szakdolgozók és az orvosok programjaira fordítsuk majd az összeget – jelentette ki. Szócska Miklós felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyeztetések során számos más javaslat is felmerült. A szakdolgozók szakképzési rendszere és a rezidensek gyakorlati képzése megújításra szorul; dolgozunk rajta – szögezte le.

30 milliárd 550 milliárd forint áll rendelkezésre az alapbéremelésre, 15 milliárd rendelkezésre áll a népegészségügyi adóból, a fennmaradó összeg, pedig a rendszeren belüli átcsoportosítás eredményeként jött össze –jelentette ki Szócska Miklós.Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, szeretnék, ha a nyárra már rendelkezésre állna a szükséges összeg. Kiemelte, hogy az béremelés 2012. január 1-től hatályos, így az érintettek egy összegben, visszamenőleg is meg fogják azt kapni.

Kiadtunk egy jelszót, hogy mindent a bérekre, de van még egy jelszó: senkit sem hagyunk lent – reagált az ezzel kapcsolatos felvetésre, hozzátéve: a béremelés mellett az egészségügyi rendszer további problémáit is orvosolni fogják.

Forrás: fidesz.hu
MTI Hírfelhasználó