Márfi Gyula: az egyház tagjainak nem szerencsés pártpolitizálniuk, politizálniuk azonban szabad
Márfi Gyula veszprémi érsek néhány finomítással fenntartja David Baer teológusnak írt véleményét.
2012. március 20. 21:42

Bárándy Gergely szocialista képviselő hozzá intézett nyílt levelére azt válaszolta: tény, hogy a kommunista diktatúrában nem volt jogállamiság.

Az érsek az MTI-nek kedden nyilatkozva felidézte: Kamarás István professzortól, a Pannon Egyetem docensétől kapta meg David Baernek, a Texasi Lutheránus Egyetem professzorának levelét; azt olvasva úgy érezte, kötelessége reagálnia az abban leírtakra. Aláhúzta: a személyes véleményét írta le.
"Úgy gondoltam, a texasi professzort félretájékoztatták a magyarországi helyzetről, ezért meg kell világítanom az érem másik oldalát is" - indokolta a levél születését az érsek. Elismerte: mivel nem volt minden információ birtokában, levelébe csúszott egy kis hiba; a bíróságot nem lehet okolni a háromszáznál több egyház bejegyzéséért, mivel az 1990. évi 4. törvény a bíróságoknak nem adott lehetőséget a kérelmek érdemi elbírálására. Hogy a törvényt miért fogalmazták így, nem tudjuk - folytatta az érsek.

Mint mondta: igaz, hogy a szoros értelemben vett koncepciós perek a 70-es években lezárultak, Magyarországon a 80-as évek közepéig az egyháznak nem lehetett igaza a bíróságokon. Az érsek azt javasolta Bárándy Gergely MSZP-s képviselőnek - aki március 10-én nyílt levélben szólította fel őt, nevezze meg a jelenleg is aktív bírák közül azokat, akik szerinte a pártállami diktatúra kiszolgálói voltak, ellenkező esetben kérjen bocsánatot -, hogy olvassa el Kahler Frigyes 1993-ban kiadott, Joghalál Magyarországon 1945-1989 című könyvét. A Veszprémi Törvényszék büntetőkollégiumának volt vezetője ebben részletesen leírja, hogy Magyarország egészen 1989-ig nem volt jogállam.

Az egyházakat sújtó ítéletek is inkább pártutasításra, mint törvények alapján születtek. Egyébként hasonló ügyekben a tettesek megnevezése nem nyílt levelekben szokott történni. Az érsek megjegyezte, hogy Bárándy Gergellyel szívesen beszélget ezekről a kérdésekről, ahogy édesapjával, Bárándy Péter korábbi igazságügy-miniszterrel is folytatott hasonló témákról barátságos beszélgetést a veszprémi érsekségen.

Sajnálatát fejezte ki azért, hogy egyesek a sorait úgy értelmezték, mintha a jelenlegi bírák tisztességét akarta volna kétségbe vonni. "Biztos vagyok abban, hogy a bírák többsége a jogszerűségen túl az igazságosságra is törekszik"- hangsúlyozta.

Márfi Gyula szerint az egyház tagjainak nem szerencsés pártpolitikát folytatniuk, politizálniuk azonban szabad. "Nekem ugyanolyan jogom van véleményt nyilvánítani egy törvényről, mint bárkinek. Ha viszont pártpolitikát folytatnának a papok, akkor bizonyos kérdésekben nem határolódhatnának el" - fogalmazott. Példaként említette, hogy az abortusztörvényben nem értettek egyet a Fidesszel és a KDNP-vel, de azonos álláspontra helyezkedtek a határon kívül élő magyarság állampolgárságával kapcsolatban.

Az egyház és az állam viszonyát illetően az a véleménye, hogy sem a teljes szétválasztás, sem a kettő egybeolvadása nem szerencsés. A teljes szétválasztás azért sem szerencsés, mert a legtöbb ember egyszerre polgára egy országnak és tagja egy egyháznak. Az állampolgár és az egyház tagja pedig nem két személy, hanem csak egy" - fejtette ki a veszprémi érsek.

David Baer levelére korábban reagált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök pedig a Facebookon Márfi Gyula állításaival szállt vitába.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó