Megszületett otthon az első legális baba
Nem volt könnyű az engedélyek beszerzése, de immár van két bába az országban, akik legálisan vezethetnek intézményen kívüli szülést. Az új szabályozások első „gyümölcse” meg is érkezett egy 3,5 kilogrammos fiúcska személyében. Az első törvényes otthonszülés problémamentes volt: kisbaba és anyukája jól van, a résztvevő szakemberek pedig megkönnyebbültek, hogy végre nem illegalitásban kell dolgozniuk.
2012. március 23. 20:08

Világra jött az első, legálisan otthonszületett csecsemő Magyarországon. A 3,5 kilogrammos kisfiú és anyukája is jól van, a szülés pedig problémamentesen zajlott – mesélt a részletekről az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Vincze Felícia és Lukács Judit bába, akik a megfelelő engedélyek birtokában kísérhették végig az első legális otthonszülést hazánkban. Mint mondják, a szabályozás és az engedélyek nem változtattak az ellátás attitűdjén, hiszen „ugyanúgy csörög hajnalban a telefon”, s a kismama továbbra is háborítatlanul szül, de az elmondhatatlan érzés, hogy nem kell félni attól, valaki feljelenti őket. Az új helyzet szerintük megkönnyebbülést hozott az otthonszülést választó családok számára is, hiszen most már ez az út is vállalható a világ előtt, s hangosan kimondhatjuk, ha otthon szeretnénk szülni.

Az eseményen beszélt az intézményen kívüli szülés körüli helyzet kezelésében aktív részt vállaló Semmelweis Mozgalom elnöke, Csomóné Lindmayer Katalin, továbbá a kezdeményezés mellé állt Ékes Ilona országgyűlési képviselő is. Mint kifejtették, az intézményen belüli, s az azon kívüli szülésnél sem a helyszín a lényeg, hanem a „bábai modell”. Hogy a szülő nő legyen a középpontban, ugyanakkor az anyát háborítatlanul hagyják vajúdni mindaddig, amíg nincs szükség beavatkozásra. Véleményük szerint, ha egy nő ezt szeretné választani, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy az otthonszülés jól működjön.

Ékes Ilona arról is beszélt, hogy hamarosan a könnyebb engedélyeztetés érdekében bábai protokoll kialakítására is sor kerül. A képviselőnő reményét fejezte ki ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy olyan úton haladunk, ahol a társadalombiztosító a jövőben nem rekeszti majd ki az otthonszülést. Hiszen az intézményen kívüli ellátást választó kismamák is tb-fizető állampolgárok.

A legális otthonszülés első két bábája beszámolt róla, egyelőre nem volt könnyű a papírok beszerzése, sok nehézségbe ütköztek az engedélyeztetés során. Nehézségként említették a gyerekgyógyásszal kötelező szerződéskötést, és az idén igen magasra emelkedett felelősségbiztosítást is. Az új szabályozás egyébként véleményük szerint megfelelő, ám még csiszolásra szorulhat. A bürokrácia megkönnyítése mellett a szülésben részt vevők kompetenciájának növelését látják fontos elemnek. Most ugyanis csak orvos utasítására adhatnak gyógyszert a kismamának, ami pedig sokszor életmentő funkcióval bír.

A továbbolvasáshoz kattintson ide

családháló.hu
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó