Végre! Köszönjük! – Károlyi Mihály és Schmitt Pál
Eltávolították a Parlament mellől Károlyi Mihály szobrát. Ez a lépés szimbolikusan utat nyit az ország szellemi megtisztulásához. Még egy lépés kellene…
2012. március 29. 11:45

2012. március 29-ére virradóra elvitték az ország főteréről Károlyi Mihály szobrát. Ezzel szimbolikusan is a helyére kerül a magyar történelemről való hazudozás egyik fejezete.

A Károlyi-védők (meglehet, jó szándékkal) sok-sok valótlant, utólagos belemagyarázást hisznek-hirdetnek Károlyi Mihályról. Most szorítkozzunk a tényekre:

Károlyi Mihály az egyik leggazdagabb magyar mágnás volt, aki összeférhetetlen természete miatt nem volt képes beilleszkedni társadalmi osztályába. Politikai becsvágya jóval nagyobb volt a képességeinél, ezért szorult kisebbségbe, oppozícióba a saját családjának nagyobbik felével szemben is. (Egyébként a Károlyi családban Mihálynál sokkal tehetségesebb, a közéletben sokkal hasznosabb kortársak is éltek, például Károlyi Sándor, a Hangya alapítója, akinek portrészobrát senki sem akarja eltávolítani – épp a Kossuth térről; sőt nagyobbat is készséggel megszavaznánk neki, ha kissé kijövünk a válságból).

Károlyi Mihálynak az ország katasztrofálisan nehéz pillanatában került a kezébe a kormányrúd. Az első világháború elveszítése, a vereség nehéz órája igazi államférfit, nagy embert kívánt az ország élére. És Károlyi Mihály nem volt az.

A legfontosabb hibái a következők voltak:

 1. Félreértette a történelmi helyzetet: azt hitte, a győztesek morális alapokon állnak. Ez katasztrofálisnak bizonyult a katasztrófában.
 2. Félreértette a történelmet: ez egy ilyen múltú családban több mint kínos. Károlyi Mihály nem tanulta meg, amit minden politikusnak tudna kell: nemzetközi téren mindenki csak azt érheti el, amit ki tud kényszeríteni, gazdasági képességei, politikai súlya, végszükség esetén katonai ereje segítségével. Károlyi Mihály és kormánya akkor fegyverezte le a magyar népet, amikor annak a legnagyobb szüksége lett volna a fegyveres erejére.
 3. Félreértette a történelmi országterületen velünk együtt élő népeket. Megdöbbentő, hogy mennyire süket és vak volt a Magyar Királyság népeinek valódi arcát meglátni, hangját meghallani. Aktív segítséget nyújtott Magyarország szétdarabolásához – ebbéli ténykedése miatt bárhol lehet neki szobra (Bukarestben, Prágában, Belgrádban stb.), kivéve Budapestet.
 4. Félreismerte a saját munkatársait (’harcostársait’), akik minden további nélkül ráerőltették hagymázas vagy önzően gonosz elképzeléseiket, akaratukat, sőt nyugodtan be is csapták, becsaphatták.

Összegezve: alkalmatlan ember volt, a legrosszabb helyen, a legrosszabb pillanatban. Gyűlölni nem kell, de neki és családjának is az a legjobb, ha emlékét belepi a feledés pora.

A történelem persze nem ért véget, és ma is történelmi időket élünk. A mostani államfő, hála Istenek, közel sem olyan veszedelmes órában testesíti meg a nemzet egységét, mint Károlyi Mihály.

Azonban Schmitt Pál felelőssége sem kisebb Károlyiénál. A fő feladata a nemzet lelkének, erkölcsi identitásának a védelmezése.

Schmitt Pál sok mindent tehetett volna, amióta kikezdték a „kisdoktoriját”. Minden további nélkül adhatott volna be újat, új eljárást kérve. Egészségi állapota okán távozhattt volna posztjáról.

Egyet nem tehetett volna: hogy megmagyarázza a dolgot.

Schmitt Pál végtelenül kedves, sármos ember. Nemzetközi téreken is jól mozog. Tulajdonképpen semmiféle kárt sem okozott Magyarországnak. Eddig.

Kivéve a plágiumügyet.

Egy köztársasági elnök nem süllyedhet ilyen szintre. Ugyanúgy, ahogy Bill Clinton sem maradhatott volna elnök a Lewinsky-ügy után. Clintonból az USA történetében más se marad meg, mint a Lewinsky-affér. Schmittből sem fog megmaradni más, csak a „kisdoktori”.

A kormányerők is rosszul muzsikálnak. Elszalasztanak egy kiváló alkalmat a rendteremtésre. Hazánkban a – nevezzük röviden így – bölcsészdoktori címek elnyerésének útja finoman szólva nincsen jól kikövezve. Mivel szigetnyelv a miénk, a nemzetközi kontroll nem érvényesül egy sor diszciplínában.

Ha például előírnák, hogy csak az a munka érdemesíthető doktorira, amelyet legalább ötszáz példányban kiadtak, illetve amelyik közönségesen hozzáférhető pl. folyóiratbeli megjelenés okán; és minden ötpéldányos dolgozatra alapozott doktori automatikusan megszűnik, mondjuk három év múlva, ha addig nem teljesülnek a fenti feltételek – nos, ezzel valódi lépést tehetnénk a komoly tudományos élet visszaállítására.

Ma intercity professzorokkal van tele az ország, no name figurák adnak elő a legjobb egyetemeken is, miközben gyermek, hallgató meg nincsen, lasszóval fogják a félanalfabéta fiatalokat – most lett volna a pillanat, rendet vágni a bozótosban.

Erkölcsi normákat kérünk számon Károlyin és csapatán, joggal. Erkölcsi normákat kérünk számon a maiakon is, szintén joggal.

Weiss A. Manfréd
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
 • Németország félrekezelt háborúja
  Angela Merkel szavakban tagadja a háború létezését, de tetteivel támogatja annak eszkalálódását.
 • Sorosék gyengítik a forintot
  A járvány okozta pénzpiaci bizonytalanságot kihasználva Soros Györgyék kíméletlen támadásokat intéznek a forint ellen. A spekulánstól eddig sem voltak idegenek a hasonló lépések, éppen ezért számos ország haragját kivívta. A Magyar Nemzet a következő napokban bemutatja a milliárdos legismertebb ügyleteit. Sorozatunkat az angol font elleni támadásával kezdjük.
MTI Hírfelhasználó