Békés megye megy-e?
A KSH közzétett némely adatokat a 2011-es népszámlálásból. Sikoltani kellene — amíg még van erőnk legalább egy sikolyra.
2012. március 30. 07:50

Íme egy számsor: 

 • Békés megye lakossága 2001-ben 399 ezer fő volt;
 • Békés megye lakossága 2011-ben 362 ezer fő volt.
 • A mai Békés vármegye lakossága 1920-ban 436 ezer fő volt,
 • a mai Békés vármegye lakossága 1930-ban 465 ezer fő volt.

 (Egyébként a mai Békés megyéhez tartozik a történelmi Bihar megye cséffa-nagyszalontai járása, a két világháború közti Csanád-Arad-Torontál közigazgatásilag egyelőre egyesített vármegyék battonyai, eleki és mezőkovácsházi járása.)

 A mai Békés vármegye lélekszáma 20 év alatt, 1880-tól 1900-ig 25%-kal, 79 ezer fővel, 310 ezerről 389 ezerre nőtt. Békés megye lélekszáma 20 év alatt, 1990-től 2011-ig 13,6%-kal, 57 ezer fővel, 419 ezerről 362 ezerre csökkent ("fordított irányban" ez a szám 15,7% lenne, azaz ekkora volna, ha növekedésről írhatnánk).

 A mai Békés megye nagyjából az 1892-es lélekszámánál tart.

 Ezzel a dolog egyáltalán nem ért véget. Lélegzetvisszafojtva várjuk a részletes demográfiai adatokat. Mennyi az idős, mennyi a gyermek, mekkora az el- és a bevándorlás?

 Bizonyos válaszokat azért tudunk: 

 1. Békés megyében azért van még ára az ingatlanoknak, mert Romániából érkeznek vevők.
 2. Békés megye lakosságának egyre nagyobb hányada járt 2006 óta Aradra és környékére dolgozni.
 3. Ha tiszteljük a történelmi hagyományokat (Jobbikosok, figyelem!), akkor be kell vallanunk: a környék, különösen a volt bihari, aradi részek ismét összenőnek hajdani szerves kapcsolatukkal, központjukkal, Nagyszalontával, Araddal. Jól tessék érteni, amit mondunk…

 Magyarország fölött megkondult a lélekharang.

 Lehet idétlenkedni (pl. Andrassew Iván, Népszava), hogy „fogyik a magyar”, de senki se csodálkozzon azon, ami a következő években történni fog.

 A demográfiai pálya élesen kirajzolódik előttünk. A magyarságra három szörnyűség vár: az elfogyó gyermekek (vajha készül-é statisztika, amelyik a cigányság újszülöttek közti arányát mutatja meg híven?), a mind tömegesebb és mind kilátástalanabb (magányos, éhező, nyomorgó, a rokontalansága miatt /legtöbbször a cigányoknak, bizony!!!/ kiszolgáltatott) öregség — és a harmadik, amelyre most még gondolni sem mernek igazán: az elvándorlás! Vajha eszébe jut-é az embereknek Gyurcsány kormányfő biztatása a jól képzett fiataloknak: menjenek, minél többen és minél messzebbre.

 Épp a Népszabadság cikkezett a minap arról, hogy dinamikusan emelkedik a köztemetések száma. Számukra ez hétvégi „színes hír” volt.

 A baloldal a magyargyűlölete miatt, a jobboldal a nemzeti romantikus hevülete miatt nem hajlandó a maga véres komolyságában fölfogni a veszélyt.

 Mi, itt, a Gondolán, sikoltunk. Jutalmunk maga a sikoly. Jól tessék érteni, amit mondunk…

Weiss A. Manfréd
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Itthon és külföldön is egyre aktívabb a Soros-hálózat
  Az Európai Parlament képviselői elfogadták a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot. Az EP baloldali pártjai által kezdeményezett újabb boszorkányüldözés mögött elemzők szerint valójában a Soros-hálózat áll.
 • Bajnai Gordonra teszem a tétjeimet
  Soros György erőteljesen befolyásolja, sőt meghatározza azt, hogy ki legyen az ellenzék vezető figurája, egyben Orbán Viktor kihívója 2022-ben.
 • Polgármestert és jövőt választanak Győrben
  – A kabinethez hatékonyan tudom közvetíteni Győr érdekeit, hiszen mások mellett a pénzügyminiszterrel és a belügyminiszterrel is egyeztettem az újfajta gazdasági kihívások és a közbiztonság kérdéseiről, de legfőképp a megoldások lehetőségeiről – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltje. Dézsi Csaba András jelezte, ha a ő nyeri meg a választást, akkor a közgyűlésben meglesz a többsége ahhoz, hogy végrehajtsa városépítő programját.
MTI Hírfelhasználó