Békés megye megy-e?
A KSH közzétett némely adatokat a 2011-es népszámlálásból. Sikoltani kellene — amíg még van erőnk legalább egy sikolyra.
2012. március 30. 07:50

Íme egy számsor: 

 • Békés megye lakossága 2001-ben 399 ezer fő volt;
 • Békés megye lakossága 2011-ben 362 ezer fő volt.
 • A mai Békés vármegye lakossága 1920-ban 436 ezer fő volt,
 • a mai Békés vármegye lakossága 1930-ban 465 ezer fő volt.

 (Egyébként a mai Békés megyéhez tartozik a történelmi Bihar megye cséffa-nagyszalontai járása, a két világháború közti Csanád-Arad-Torontál közigazgatásilag egyelőre egyesített vármegyék battonyai, eleki és mezőkovácsházi járása.)

 A mai Békés vármegye lélekszáma 20 év alatt, 1880-tól 1900-ig 25%-kal, 79 ezer fővel, 310 ezerről 389 ezerre nőtt. Békés megye lélekszáma 20 év alatt, 1990-től 2011-ig 13,6%-kal, 57 ezer fővel, 419 ezerről 362 ezerre csökkent ("fordított irányban" ez a szám 15,7% lenne, azaz ekkora volna, ha növekedésről írhatnánk).

 A mai Békés megye nagyjából az 1892-es lélekszámánál tart.

 Ezzel a dolog egyáltalán nem ért véget. Lélegzetvisszafojtva várjuk a részletes demográfiai adatokat. Mennyi az idős, mennyi a gyermek, mekkora az el- és a bevándorlás?

 Bizonyos válaszokat azért tudunk: 

 1. Békés megyében azért van még ára az ingatlanoknak, mert Romániából érkeznek vevők.
 2. Békés megye lakosságának egyre nagyobb hányada járt 2006 óta Aradra és környékére dolgozni.
 3. Ha tiszteljük a történelmi hagyományokat (Jobbikosok, figyelem!), akkor be kell vallanunk: a környék, különösen a volt bihari, aradi részek ismét összenőnek hajdani szerves kapcsolatukkal, központjukkal, Nagyszalontával, Araddal. Jól tessék érteni, amit mondunk…

 Magyarország fölött megkondult a lélekharang.

 Lehet idétlenkedni (pl. Andrassew Iván, Népszava), hogy „fogyik a magyar”, de senki se csodálkozzon azon, ami a következő években történni fog.

 A demográfiai pálya élesen kirajzolódik előttünk. A magyarságra három szörnyűség vár: az elfogyó gyermekek (vajha készül-é statisztika, amelyik a cigányság újszülöttek közti arányát mutatja meg híven?), a mind tömegesebb és mind kilátástalanabb (magányos, éhező, nyomorgó, a rokontalansága miatt /legtöbbször a cigányoknak, bizony!!!/ kiszolgáltatott) öregség — és a harmadik, amelyre most még gondolni sem mernek igazán: az elvándorlás! Vajha eszébe jut-é az embereknek Gyurcsány kormányfő biztatása a jól képzett fiataloknak: menjenek, minél többen és minél messzebbre.

 Épp a Népszabadság cikkezett a minap arról, hogy dinamikusan emelkedik a köztemetések száma. Számukra ez hétvégi „színes hír” volt.

 A baloldal a magyargyűlölete miatt, a jobboldal a nemzeti romantikus hevülete miatt nem hajlandó a maga véres komolyságában fölfogni a veszélyt.

 Mi, itt, a Gondolán, sikoltunk. Jutalmunk maga a sikoly. Jól tessék érteni, amit mondunk…

Weiss A. Manfréd
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó