Kézzel vagy géppel mosogassunk?
Akár kézzel, akár géppel mosogatunk, mindenképp próbáljunk spórolni a vízzel, az energiával. Alábbi összeállításunkban néhány gyakorlati szempontot sorolunk fel a témában.
2012. március 30. 09:20

 

A legtöbb mosogatógépen van energiatakarékos program (régebbi típusokon is, ha nem is nevesítve), igyekezzünk mindenképp ezt használni. Ahogy a ruháink nagy része nagyjából egy öblítőprogrammal tisztára mosható, az edényeink is különböző mértékben szennyesek. Az energiatakarékos programok lényege, hogy nincs előmosás és a víznek is alacsonyabb a hőfoka. Egy ilyen program használata 5-10%-os energiamegtakarítást jelent adagonként.
 
Ha szennyezettebb a mosogatnivaló, bevált módszer az energiatakarékos programot „megbabrálni” kicsit: indítsuk el, majd öt perc múlva állítsuk le! Ezzel lényegében előáztatjuk az edényeket, és fél óra elteltével végigfuttathatjuk a programot, az eredetinél lényegesen jobb hatásfokkal.
 
Kézzel nehezebb takarékosan mosogatni
 
Napjainkban szokás megállapítani, hogy a gépesített megoldások a hagyományos vetélytársakkal szemben garantáltan energiatakarékosabbak. A mosogatógépek összes válfaja képes víz-és energiatakarékosabban elmosogatni egységnyi tányért, mint egy átlagos kézi mosogató. Az viszont továbbra is tartja magát, hogy odafigyeléssel és energiatudatos (takarékos) hozzáállással eltérhetünk az átlagtól. A kényelem indikálta folyóvizes mosogatással szemben egy kétmedencés, állóvizes mosogatás kenterbe veri akármelyik mosogatógépet. Tény viszont az is, hogy – még akkor is, ha van kétmedencés mosogatónk – nem mindig vagyunk olyan odafigyelők, hogy szisztematikusan és takarékosan mosogatunk.
 
A cikk továbbolvasásához kattintson ide!
családháló.hu
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó