Komoly károkat okozott a viharos szél
Mintegy félszáz esetben intézkedtek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tűzoltóegységei a viharos szél okozta károknál szombaton országszerte.
2012. március 31. 20:39

Hajdu Márton főhadnagy, a szervezet helyettes szóvivője elmondta, az esetek döntő többségében fakidőléseknél, illetve nagyobb méretű leszakadt ágaknál kellett a veszélyt elhárítaniuk.

Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kidőlt fák több helyen megrongálták a felső vezetéket is, de jelentős számú jelzés érkezett még cseréphullásról, födémszerkezetekben okozott károkról. Hozzátette: volt, ahol "komplett bádogtető-szerkezetet" rongált meg a szél.

Elmondta, hogy Szolnok megyében két helyen kéményt döntött le a viharos erejű szél, Győrben pedig az ítélőtábla épületének a tetőszerkezetét 25 négyzetméteren bontotta meg a szél.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korábban azt közölte, munkatársaikat fakidőléshez, cseréphullásokhoz, vakolatomlásokhoz riasztották tucatnyi esetben.

Kisdi Máté elmondta, félig letörött faágakról, lógó ereszcsatornákról, hulló vakolatról, cserepekről, bádoglemezekről, megsérült vezetékekről, közlekedési tábláról tettek bejelentést.

Közölte, munkatársaikat két komolyabb esethez is riasztották; az egyiknél - a főváros III. kerületében - egy a szél által a falról félig leszakított óriási reklámtáblát kellett leszedniük.

A másik eset a XVIII. kerületi Havanna lakótelepen történt, ahol az egyik buszmegállóra egy 12 méteres fa dőlt; két várakozó ember megsérült, egyiküket a mentőszolgálat kórházba szállította.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos - akár 90 kilométeres erősséget is meghaladó - széllökések miatt a fővárosban, illetve több megyében is másodfokú riasztást adott ki.

MTI nyomán
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó