Matolcsy: kedvező a költségvetési hiány
A nemzetgazdasági miniszter a költségvetési hiányszámokról tájékoztatta az uniós pénzügyi biztost.
2012. április 3. 12:35

Matolcsy György a 2011. évi költségvetési hiányszámmal kapcsolatban levelet írt Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának - közölték a tárcánál.

A levélben a miniszter tájékoztatta a biztost, hogy Magyarország az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3 százalékát jelenti.

"A múlt évre vonatkozó költségvetés annak elfogadásakor vállaltakhoz képest is - az évközbeni egyszeri tételek nélkül - mintegy fél százalékkal kisebb, 2,94 százalék helyett 2,43 százalékos hiánnyal zárt, és 2004 óta ez volt az első év, hogy az EU által előírt 3 százalék alatt tudtuk tartani a költségvetési hiányt" - olvasható a levélben.

Matolcsy szerint a tervezetthez képest sokkal kedvezőbb hiány a szigorú költségvetési politika folytatása mellett alapvetően az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető.

Mint írja, az adatok jól mutatják, hogy a magyar gazdaság a fenntartható fejlődés irányába halad, és a strukturális reform már bevezetésre került intézkedései további javulást biztosítanak a magyar költségvetés helyzetében.

hir24.hu nyomán
Címkék:
  • Karácsony Gergely lovasszobránál
    De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
  • Nyílt hibridháborús hadüzenet a Székelyföldnek
    A megfélemlítés az egyik, talán legfontosabb célja a hibrid háborúnak. Bukarest ezúttal – akarva-akaratlanul – bevallotta, hogy háborút indított a Székelyföld ellen – még ha annak „csak” hibrid változatát is.
MTI Hírfelhasználó