Ez áll a brüsszeli támadások hátterében
Brüsszel egyes törvények felülvizsgálatával segíti a multinacionális vállalatokat – írja a Magyar Nemzet.
2012. április 5. 10:06

A külföldi nagyvállalatok érdeksérelme miatt keresnek hibát a brüsszeli tisztviselők a plázastop- és a dohánytörvény paragrafusai között, s az Erzsébet-utalvány alkalmazásának szabályait is emiatt vizsgálják, vélik hazai szakértők. „A kormány ezen intézkedései komolyan sértik a multinacionális vállalkozások érdekeit, hiszen korlátok közé szorítják terjeszkedésüket. Ezek a cégek eddig megszokták, hogy monopolhelyzetben vannak – mondta el a lapnak Parragh László. – Egyszóval az üzleti pozíciók átrendeződése zajlik politikai támogatással. Ezért fel kell készülnünk arra, hogy ha Brüsszel bármelyik törvényben hibát lát, legyen válaszunk.”

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemeli: a kifogás nem feltétlenül jelenti azt, hogy az uniós tisztségviselőnek igaza is van. Parragh László szerint meg kell védenünk álláspontunkat, lehetőleg finomabb eszközökkel. Persze az is igaz, hogy a régi uniós országokban a mindennapi életben is természetes, hogy tudatosan igyekeznek a nemzeti vállalatokat támogatni, például már a közbeszerzési pályázatok kiírásakor – teszi hozzá.

Mindenhol támogatják a nemzetit

Hasonlóképpen vélekedik Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára: Európában mindenütt védik a hazai vállalkozásokat, de a földrész nyugati felén ez jóval egyszerűbb, mert ott a cégek több száz éves múltra tekintenek vissza, így tőkeerősek.

Külön kiemeli a kafetéria-rendszer átalakítását, mely szerinte nehezen támadható, ugyanakkor a plázastoptörvénnyel – melynek célja a tőkeszegény magyar kisvállalkozások támogatása – kapcsolatban nem ennyire optimista. Értesülései szerint kormánykörökben már komolyan foglalkoznak azzal, hogy egy uniós vétó esetén miként lehetne más eszközökkel elérni az eredeti célt. Kérdés ugyanakkor az is, hogy mi lesz a dohánytörvény sorsa az uniós aggályok fényében. Ez a jogszabály a nagy áruházláncoknak okoz jelentős érdeksérelmeket.

A fentieken túl érdemes megemlíteni azt is, hogy a magyar piacot uraló multinacionális bankok és biztosítók, távközlési és energetikai vállalatok sem szeretnének lemondani eddigi előnyeikről. A nemzetközi szervezetek támogatják ezeket a társaságokat is a törekvéseikben – írja a lap.

MNO
  • Most zárnunk kell, hogy húsvétkor nyithassunk
    Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
  • Tisztifőorvos: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma
    Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó