Kereszt és kolonc
Mindenki cipeli a maga terhét, legfeljebb van, aki nem hajlandó beismerni. Mit cipel a magyar ember?
2012. április 6. 07:21

Azt mondotta volt az Írás szerint a Megkerülhetetlen Ember, hogy aki őt akarja követni, az vegye föl keresztjét, és induljon őutána.

Most ne azon rágódjunk, hogy szavainak magyar fordítása félreérthető-e, és hogy a kivégzőeszközre vagy a sátortartó eszközre utalt-e a felszólításban. Annyi bizonyos, hogy Ő fölvette a keresztjét, és azon a pénteken végigment az úton a Golgotára, és miközben a derék sakterek vágták sorban az áldozati bárányokat a választott nép fiainak, addig Ő maga lett a tökéletes áldozat. Az emberiség (nem csupán a régi szövetség népének) bűneiért engesztelő áldozat.

Lehet persze legyinteni, minek ez a hókuszpókusz, élünk és meghalunk – de még akkor is szép álmokat kíván a dal.

Higgyünk a Megkerülhetetlen Embernek vagy kerüljük meg, egyre megy. Végül mindenki homokos, szomorú, vizes síkra ér. Szétnéz, okos fejével biccent – és újra csak a Megkerülhetetlennel találja szemközt magát.

Nos: reméljünk vagy sem?

Mindenki cipeli a maga terhét, legfeljebb van, aki nem hajlandó beismerni. Mit cipel a magyar ember?

Ha hajlandók vagyunk csalás nélkül szétnézni, könnyedén, akkor azt kell mondanunk: a magyar ember nem vállalja a keresztet – hát kap helyette koloncot.

Tudja-e a nyájas Olvasó, mi az a kolonc? Egy méretes, ám értéktelen súly, amelyet a túl erős, túl mozgékony állat nyakába kötöttek, hogy kezelhetővé lassítsák. A kolonc: értelmetlen, fölösleges teher annak, aki cipelni kényszerül.

A kolonc nem kereszt. Ám az élet alaptörvénye így is leírható: ember, válassz, mit kívánsz cipelni: koloncot vagy keresztet?

Aki a keresztre szavaz, annak az élete küzdelmes, kínlódós, szenvedésteli lesz, alkalomadtán föl is feszülhet az ő keresztjére – csakhogy végül győzni fog! Az Élet oldalára állt, és jutalma maga az Élet lesz.

Aki ebben nem hisz, ezt nem reméli – nos, ő koloncot fog kapni. Idővel mind értelmetlenebb kínlódásokkal (másod- meg harmadállás, negyedik élettárs, huszadik szerető stb. stb.) tölti majd napjait, és végül nem marad más neki, csak a fáradtság meg a fájdalom. Végül nézheti élete végén a szomorú, vizes síkot. És azt látja majd, hogy a víz gyorsan apad, és sivataggá válik, amerre a szem ellát.

A friss népszámlálási adatok azt mutatják, a magyar nemzet az utóbbi úton halad. Az Élet keresztjét elutasító döntések szükségszerűen vezetnek abba a létállapotba, amelyben a magyarság most vergődik.

Elutasította a keresztet, megkapta a koloncot.

Cipelheti adósságait (devizahitel, államadósság, nyugdíj- meg tb-járulék), amelyek mindinkább húzzák a földre, mind cipelhetetlenebbek. Hogy a teher egyre elviselhetetlenebb, annak van egy nyilvánvaló oka: ha megszületett volna az 1956 óta elutasított 5,9 millió magzat, akkor most szerény becslés szerint is több mint 17 millióan lehetnénk, és a meg nem született legalább nyolcmillió emberből egyik korosztály sem volna még nyugdíjas. Ha az Élet keresztjét vállalta volna a magyarság, most egy virágzó haza elevenen lüktető falvain hajthatna keresztül az utazó. Ma viszont pusztásodó, sorvadó országot lát maga körül, aki hajlandó csalás nélkül szétnézni.

Vajon mi vár ránk? Maholnap a magyarság földre roskad, és megadja magát a sorsnak? Vagy megtér, átáll az Élet oldalára?

Na feledjük, a jó döntés után sem lesz könnyebb az élet.

Csak éppen a koloncunkat keresztre cserélhetjük.

Weiss A. Manfréd
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Bayer Zsolt: Ungváry egyenruhái
  Ungváry Krisztián náci egyenruhákat árul az internet erre szakosodott oldalain.
 • Elsöprő többség a Liget projekt mellett
  A hozzászólók 90 százaléka a Liget Budapest projekt folytatására kéri a fővárost a Főpolgármesteri Hivatal által a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) tervezett módosítása céljából kezdeményezett partnerségi egyeztetéseken - közölte az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában a projekt miniszteri biztosa.
 • Minden területre kiterjednek a hazai katonai fejlesztések
  A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programnak köszönhetően a Magyar Honvédség utoléri az európai régió fejlettebb országait korszerűségében és hadra fogható állományában. A honvédelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya 2021-re 1,66 százalék lesz, s ez megközelíti a NATO által elvárt 2 százalékos mértéket.
MTI Hírfelhasználó