Gingrich: Romney a legvalószínűbb republikánus elnökjelölt
Mitt Romney "messze" a legvalószínűbb republikánus elnökjelölt - idézte hétfőn az előválasztási küzdelemben a legjobban álló politikus egyik riválisát, Newt Gingrichet a The Wall Street Journal című amerikai napilap.
2012. április 10. 05:22

Gingrich, aki eredetileg a Fox Newsnak nyilatkozott, vasárnap kijelentette, hogy kész lesz Romney mögé állni, ha a volt massachusettsi kormányzó a párt augusztusi országos konvenciójára megszerzi a jelöltség elnyeréséhez elegendő számú küldött támogatását.


    Gingrich az előválasztási kampány elején egy rövid ideig vezetett az elnökjelölt-aspiránsok között, de mára a "futottak még" kategóriába csúszott vissza. A volt képviselőházi elnök, aki az elmúlt hónapokban többször is találkozott Romney-val, sajtóforrások szerint anyagi lehetőségeinek végéhez ért.
    Sheldon Adelman Las Vegas-i kaszinómilliárdos, akinek családja összesen 15 millió dollárral támogatta a Gingrich érdekében fellépő "super PAC"-et (politikai szuper-akcióbizottságot), nemrégiben kijelentette, hogy pártfogoltja "szerepe végéhez érkezett". Gingrich a Foxnak már múlt időben nyilatkozott a saját kampányáról.


    "Örülök, hogy megtettem, de sokkal nehezebbnek bizonyult, mint gondoltam" - mondta az elnökjelöltségért való indulásáról a georgiai politikus.
    Gingrich Romney anyagi fölényét okolta azért, hogy mindössze Georgiában és Dél-Karolinában tudott győzni.
    "Olyan keményen odavágtam neki, ahogyan csak tudtam. Ő is olyan keményen vágott oda nekem, ahogyan csak tudott. Kiderült, hogy ő sokkal több eszközzel tud megütni engem, mint én őt" - mondta Gingrich Romney-ról.


    Az április 24-i előválasztási fordulóra készülő Romney a The Wall Street Journal szerint 2,9 millió dollárért vásárolt televíziós reklámidőt legfőbb riválisa, Rick Santorum "hátországában", Pennsylvania államban. Santorum kampánytörzse március végén mindössze 1,2 millió dollárral rendelkezett.
    Santorum és a felesége, Karen húsvét hétfőjét nem kampányolással, hanem a kórházban töltötte Isabella Maria nevű lányával. A 3 éves gyereket péntek óta az Edwards-szindróma elnevezésű genetikai rendellenesség hatásai miatt kezelik, de hamarosan ki fogják engedni. A Santorum család problémájára való tekintettel a Romney-kampány hétfőn visszahívta a volt pennsylvaniai szenátorral foglalkozó egyik negatív reklámfilmjét.


    A CNN nem hivatalos összesítése szerint Romney jelenleg 659, Santorum 275, Gingrich 140, Ron Paul pedig 71 küldött támogatására számíthat a republikánusok országos konvencióján. A jelöltség elnyeréséhez 1144 szavazatra lesz szükség.

mti
  • Miért félnek Trumptól még mindig?
    Aki alternatív világértelmezési keretet és fogalom-készletet merészel használni, azt egész egyszerűen kitiltják minden létező platformról, és ezzel volt valóság, nincs valóság, egy gonddal kevesebb.
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
MTI Hírfelhasználó